Je to už přes pět let, co jsem se tu ve zkratce zmiňoval o tom, co je to vlastně Retsina. Jestli jsem od té doby ale chutnal jednu nebo dvě, tak to bude hodně. Až nedávno jsem měl možnost projet vzorky od naturálního vinařství Kamara (web) rodiny Kioutsoukisových. Dimitrios, vzděláním chemik který si ale doplnil vinařské vzdělání díky UC Davis, a jeho dcera Stavroula si také střihla enologii, na jedenácti hektarech v severním Řecku nedaleko Thessaloniki osázených tradičními řeckými odrůdami jedou úplně čistě (a certifikovaně bio) jen s přírodními prostředky a spoustou ruční práce. I ve sklepě bez aditiv, delší zrání na kalech, podstatnou část vín nesíří a nefiltrují. Přiznám se, že většina vín mí přišla „v pohodě“, ale nic co by mne vyloženě zasáhlo. Výjimku tvořila dvě s přidanou pryskyřicí a deklarovaná jako Retsina. Energické charakterní zábavní plně naturální Nimbus Ritinitis, asi týden macerované Assyrtiko spojující vyvážené zábavné „oranžové“, hodně bylinkové, středomořsky kořenité s nějakou tou pomerančovou kůrou a bezva pryskyřičnými tóny, skvělé. A pak „klasičtější“ (a trochu zasířená) Kamara Retsina 2019.
Ta vzniká půl na půl z hroznů odrůd Roditis a Assyrtiko, připraveno čistě v nerezu s přidáním kousků pryskyřice z halepské borovice z hor ostrova Euboia. Balí to do čiré půllitrové lahve se šroubovým uzávěrem a je to takové jejich nekomplikované víno na normální pití :-) Lehce tmavší slámová barva. Krásně čerstvá, energická vůně, ve které se spojují citrusy a citrusová kůra s bylinkovými tóny a rozpáleným středomořím, k tomu bezva pryskyřicová linka, rozmarýn. Suché, čerstvé, energické s příjemnou kyselinou, lehce svíravé, dotyk kandované pomerančové kůry, fajn délka, lehce slané. Sympatická záležitost! Je to po otevření spíš na vypití, s výraznějším vlivem vzduchu (rozuměj 2-3 dny) se docela projevuje oxidace a víno těžkne, přidávají hlubší ale ne nezajímavé tóny, ale už to nemá takový švih ani vyváženost. Jak mi mnohá Retsina přijde spíš jako zajímavé kombo s tonikem, tak tohle se pije skvěle samotné :-) Původně jsme tohle víno měli rozlévat na Družstvu, které z logických důvodů neproběhlo, nakonec ho rozprodali v rámci degustačních bedýnek, dovozce bohužel nemají. Každopádně vín s pryskyřicí se netřeba bát, může to být fakt zajímavé :-)