Mám rád Beaujolais a vyhledávám především serióznější poctivá cru, ale umím si užít i běžnější chlastací veselá vína. Louis Jadot (web), zásadní négociant a velké burgundské vinařství, je v nabídce rozkročeno po celé oblasti a samozřejmě nabízí i vína z Beaujolais. Má exkluzivitu na produkci Château de Juliénas, patří jim Château des Jacques v Romanèche-Thorins (viz starší článek z návštěvy, ale psal jsem o vícero jejich vínech) a v roce 1998 otevřeli vinařství Combe aux Jacques poblíž Brouilly, kde začali zpracovávat přímo hrozny a ne nakupovat už mošt či víno. Právě tam vzniklo i Beaujolais-Villages „Combe aux Jacques“ 2017, z hroznů z Lancié, Lantignié a také Régnié z velmi dobrého ročníku. Semi-karbonická macerace, jen nerez. Burgundská láhev, kovová záklopka, DIAM korek. Výraznější nafialovělá barva. Energická, čerstvě ovocná vůně, višně, sladší do jahod, dotyk lékořice. Suché, čisté, středně plné a šťavnaté, vlastně překvapivě koncentrované, s trochou tříslovin a lehkou svíravostí, výborně pitelné. S talířem uzenin, paštiky a sýrů super kombinace. Za 250 Kč u Kupmeto. V následujících dnech se od Jadota chystám na jednu trochu méně obvyklou záležitost, zůstaňte na příjmu :-)
A něco na zahřátí… Bodegas Arráez (web) Vivir sin Dormir 2018. Už jsem tu psal o starším ročníku, aktuální nedávno otevřel s přáteli a „život bez spánku“ zaujal mnohé. DO Jumilla, čistý Monastrell z asi 30-ti letých vinic v nadmořské výšce 650+ metrů vedených v certifikovaném bio. Fermentace a macerace v nerezu a pak čtyři měsíce ve francouzských dubových sudech. Zkosená láhev, plastová záklopka a celokorek. Tmavší barva a taková i ovocnost, zralejší až lehce džemová, s výraznou kořenitou linkou a trochou toastovaného dřeva. Suché, s teplem vyššího alkoholu, uhlazenější a plnější ale s fajn kyselinou, výrazně ovocné, se sladšími měkčími tříslovinami. Přístupné a líbivější, ale tak nějak nevlezle a zábavně. Fajn věc. Vozí Biosueňo, cena taky zhruba 250 kaček.