Vzhledem k tomu, jak hodně mne zaujala spousta vín od špičkového moselského (nebo spíš Sárského, vlastně) vinařství Van Volxem (web), a jak moc jsem si užil masterclass majitele Romana Niewodniczanského na akci dovozce VinoVinoVino, jsem vlastně překvapený, že jsem tu o nich článek ještě neměl. Dneska tedy ve zkratce, časem se rozepíšu víc. Nadchl mne nejen jejich legendární Scharzhofberger Riesling v suché i sladké podobě, ale fascinující pití je i „běžný“ Saar Riesling. Vinařství nedávno dokončilo efektní moderní provoz na vrchu Wiltinger Schlossberg, kde moderní znamená použití tradičních materiálů, kompletně gravitační, s jezerem pro sběr dešťovky a špičkovým systémem recyklace vody, ekologickým chlazením i ohřevem, fotovoltaikou na střeše a tak. Po oživení značky se jim postupně podařilo nakoupit a znovu vrátit lesk výtečným viničním polohám (v roce 2000 prý za podobně kvalitní vinice platil 44x méně než dnes), vyloženě se zaměřili na ty nejstrmější kousky. Sběr ruční, samozřejmě, fermentace ve sklepě spontánní, rodina vysázela dubové lesy a dnes jim z nich Stockinger dělá sudy… „Dánský“ pohled na přírodní víno jako nesířené ale nebere, chce u svých vín garantovat dvacet let zrání a síře se nevyhýbá.
Vinař vlastně úplně nemá rád mladá vína, i u základního ryzlinku preferuje, když jsou mu alespoň tři roky nebo více. Já teda o víkendu v restauraci pil jejich úplně nejjednodušší a vyloženě mladičký Schiefer Riesling 2019, ale tím si radost kazit nebudeme :-). Spíše mladší výsadby (do třiceti let, jejich Saar Riesling jsou naopak 30+) na břidlicových svazích Sáry, spontánně kvašeno a školeno půl roku ale jen v nerezu. Láhev pistole s tradiční namodralou barvou a šroubovým uzávěrem. Světlejší citronová barva. Čerstvé, energické, slinosbíhavé, precizní, intenzivně minerální ve vůni, s citrusovou linkou, kdoulí a lehkou florálností, evokuje štíhlejší víno s výraznou kyselinou. V chuti suché, nějaký zbytkový cukr tam je ale krásně ho drží na uzdě výrazná kyselina, šťavnaté, lehké a skvěle pitelné, osvěžující, minerální, slušně dlouhé. Zábavné, gastronomicky vděčné, osvěžující… tohle mne moc baví!