Otevřel jsem nedávno láhev Champagne Alfred Gratien z Epernay, jejich základní neročníkový Brut Classique, v minulosti mne na různých degustacích opakovaně docela oslovil a jejich další vína též. Alfred Gratien je menší a rodinný barák (a sklepmistr Nicolas Jaeger je už čtvrtá generace Jaegerů, co se tam o vína stará) s historií do roku 1864 a produkcí do 250 tisíc lahví ročně, spíš méně. Rodina ovšem zároveň pod značkou Gratien & Meyer produkuje obrovské množství bublin na Loiře. A taky už je mírně komplikované „rodinný barák“, už pár let to úplné neplatí, stali se součástí německé skupiny Henkell, která docela investovala do rozvoje a propagace, zároveň ale nechala u kormidla původní osoby a dala jim poměrně hodně autonomie v přípravě vín. Každopádně je to producent zajímavý, jakoby na pomezí domu jak si ho představíte a menšího „rukodělného“ pěstitele. Vlastní jen asi 1.5 ha vinic, zbytek nakupují od asi 65 dlouhodobých (často několik desetiletí) partnerů. Další zpracování je dost tradiční, všechna vína kvasí v použitých dubových sudech objemu 228l především z Chablis, přes tisícovku jich tam mají. Obvykle se snaží vyhnout malolaktice. Ročníkovky jedou druhotnou fermentaci pod korkem, ostatní vína pod korunkou, a nechávají je ležet docela dlouho. Na rezervy i pro dozážní likér používají „soleru“, resp. reserve perpetuelle, uloženou ve velkých dubových foudres.
Classique Brut sestává z 46 % Chardonnay, 30 % Meunier a 24 % Pinot Noir (je to stejná báze jako pro Brut Nature, ten ale jede bez dozáže a leží na kalech v lahvi o dva roky déle, a také pro Rosé, kde je navíc 10 % červeného z Bouzy a víno naopak leží v lahvi o rok méně; stejná vína v magnumkách jdou ven až po dalších zhruba dvou letech), s velkým podílem rezervních vín a na kalech nejméně čtyři roky. Dozáž 9 g/l. Citronová žlutá, pěkné vytrvalé perlené menších bublinek. Výraznější, otevřenější, poměrně expresivní aromatika. Pečené jablko, bílé ovoce, minerální linka, trocha kandovaného ovoce a lehká oříškovost a máslové sušenky. V chuti suché s velmi pěknou kyselinou ale znatelnou dozáží, plnější expresivnější styl, ovocný, delší, dost přístupné a takové „líbivější“ aniž by bylo vlezlé. Upřímně si dovedu představit, že to sedne i spoustě lidí, pro které jsou běžná NV šampaňská moc štíhlá a „kyselá“, aniž by rušilo nadšence :-) Vzhledem k majetkovému propojení s Henkell nepřekvapí, že Gratien se u nás prodává společně s produkty vinařství okolo Bohemia Sektu (ten je plně ve vlastnictví Henkell International), cena se běžně pohybuje mezi osmi a devíti stovkami za flašku.