Už si pomalu ani nevzpomínám, kdy jsem byl naposledy na degustaci. Sice mám ještě nemalý počet poznámek v archivu, ale nějak se mi je nedaří odhrnout a tak se spíš dostává na aktuálně otevřená vína, tedy alespoň ty co více zaujmou a ještě jsem o nich nepsal, a jednotlivé zápisky jen o nich. V poslední době jsem měl hned několik různých velmi povedených ryzlinků z viniční trati Na stráni (oblast Slovácká, obec Lužice), hlinitopísčité s podílem tufového písku, a ten dnešní se bezesporu řadí mezi nejlepší z nich. Milan Sůkal a jeho Ryzlink rýnský „Terroir“ pozdní sběr 2018. Je to víno ze starších výsadeb okolo 40 let, s podílem botrytických hroznů, školeno ve velkém (2500 litrů) sudu.
Burgundská láhev, kovová záklopka a mikrogranulátový korek VINC+. Výraznější, lehce nazlátlá citronová barva. Decentně sladší vůně, s ovocností do sušených meruněk s trochou citrusů, podběl, lipový čaj s dotykem medu, se vzduchem jemné závany pikantnějších tónů, citronová kůra. V chuti suché, důraznější, plnější a zaoblené ale s velmi pěknou šťavnatou kyselinou, meruňka, lípa, skvěle vyvážené a docela dlouhé. Krásně postavený, bezchybně pitelný, seriózní moc povedený ryzlink. Uloveno v Českém archivu vín za 269 Kč. Ještě jsem tam rovnou vzal další lákavý moravský ryzlink a na cestě do izolace mimo centrum Prahy mám objednávku ryzlinků německých, tak budu s touhle báječnou odrůdou teď otravovat víc :-)