Už několik let produkuje můj chilský oblíbenec Viña Errazuriz (web, psal jsem tu o nich mnohokrát) novou řadu vín Las Pizarras, jejich pohled na maximální kvalitu z břidlicových poloh nějakých 12 km od Pacifiku v chladnější oblasti Aconcagua Costa. Konkrétně tak mají Chardonnay, Pinot Noir a Syrah údajně v „Grand Cru“ kvalitě. Za flašku ovšem vysolíte bratru 1800-2500 Kč, takže jsem se rozhodl do experimentu zatím neinvestovat a doufám, že to budu moct časem alespoň ochutnat. Mají ovšem i řadu vín nazvaných jen Aconcagua Costa se stejnými odrůdami (+ Sauvignon, který odtamtud pravidelně pocházel i pro základní Estate řadu), kvalitativně posazených o něco níže, ale levnějších dramaticky. Tahle vína by měla celkem dobře dát obrázek, jak se bude stylově ubírat „velké víno“ téže odrůdy. Flaška přijde u dovozce Kupmeto na nějaké čtyři stovky a to už jsem se utratit odvážil, zkoumání pak začal pinotem.
Aconcagua Costa Pinot Noir 2018 pochází z relativně dost chladného ročníku. Ruční sběr v průběhu více než dvou týdnů a pečlivé třídění, několik dní studené macerace, spontánní fermentace s 15 % celých hroznů v otevřených nerezových tancích. Celkem kontakt se slupkami dle polohy 14 až 25 dní, následně zrání 11 měsíců ve francouzských dubových sudech z 15 % nových, poté opět spojeno v nerezu a lahvováno. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Moc pěkná rubínová barva, tmavší ale nic hlubokého. Čerstvá, mladistvá energická vůně, červeně ovocná, peckoviny do třešní a zajímavá herbální linka, pěkně zakomponované dřevo, dotek kouřovosti. Suché, šťavnaté, s výraznější kyselinou, středně plné, s jasnou čistou červenou především třešňovou ovocností, něco svíravosti a sladších jemnějších tříslovin, dobrá délka. Mladý, čistý pěkně udělaný Pinot s určitou „chladnější“ elegancí a potenciálem dobře zrát, byť pitelný už teď. Potěšilo. Běžná Estate řada Pinotu za polovinu ceny je také fajn výrazněji ovocné přímočařejší pití, vyšší Max Reserva za cenu taktéž okolo čtyř kil stylově dost podobné, ale o trošku zakulacenější, decentně teplejší.