Otevřel jsem nový ročník Barbery od Rocco di Carpeneto (web), konkrétně Reitemp 2015 Barbera del Monferrato DOCG Superiore. Psal jsem tu o ročníku 2013 a také o 2014, v prvním článku se dozvíte původ jména a v tom druhém zase nejvíce informací okolo o vinařství. Psal jsem tu o nich ovšem i u odrůd jako Dolcetto či Nebbiolo, mají hodně specifický styl co ne každému sedne, ale nelze jim upřít mocný charakter. Tohle víno, čistě vinice Rocco a výsadby z roku 1955, fermentuje v nerezu a macerovalo 23 dní. Zrání 38 měsíců ve větších použitých dubových sudech. Lahvováno v prosinci 2018 do burgundské lahve (č. 1386 z 2000) s kovovou záklopkou a celokorkem, celková síra jen 6 mg/l. Temná barva, fialový odstín, hluboká, se spoustou jemných částeček a „zrnitá“. Expresivní, výrazná, divočejší vůně upozorňující na vyšší kyseliny, jen přivoním už začnu slintat :-) Tmavá, vrstevnatá, s ovocností do lesních plodů a uzených švestek, uzené maso, zaschlá krev, staré dřevo. Hodně se mění s teplotou, vzduchem a časem, každou chvilku jiný zážitek. Suché, se sladkostí ovoce ale hodně výraznou kyselinou, velmi šťavnaté, plnější, svíravost, delší. Vyžaduje trochu pozornosti, ale když tomu dáte prostor… veliká zábava! Je to mohutnější než předchozí ročník, ale rukopis nezaměnitelný.
A když jsme u naturálna… otevřel jsem také Veltlin od Milana Nestarce (web). Obrovská výjimka, odrůda jasně uvedena na přední vinětě (linoryt vyrobený manželkou vinaře) a žádný tajemný název! :-) Pravda, ještě je tam podtitul The Moebius Strip of Wine. Čistý veltlín z vinice Zadní Hora, krátká macerace přes noc, kvašeno a vyzráváno v akátu a pak bez úprav lahvováno. Teda vlastně… je to trochu „solera“ (resp. perpetuální rezerva), prostě se půlka vína odtáhla a do něj šel kvasící mošt ročníku nového. Začátek 2017 a pak takhle 2018 a 2019. Alkohol jen deset voltů. Burgundská láhev, kovová záklopka, DIAM korek. Opalizující výrazná tmavší žlutá barva. Pikantnější, výraznější aromatika, květinové a bylinkové, trocha grepu, zábavné. Suché, čisté, s hodně výraznou šťavnatou kyselinou a tvrdší, přísnější styl. Vše z vůně se opakuje i v chuti, je to fajn postavené, slušně dlouhé a zábavné, se slaností v závěru. Inu proč ne :-)