Trvalo to několik let, ale naše naturální superstar (rozhodně v zahraničí) Milan Nestarec spustil funkční webové stránky. O podobných věcech moc nepíšu, ale tohle je skvělá ukázka, jak se to také dá dělat, žádný šedivý průměr podle šablony. A k němu i jeho vínům prostě dost sedí. Pohled na vinaření, vinice, lidi ve vinařství i obchodní partnery. K tomu super fotky. A samozřejmě vína jako taková, konečně jsou snadno k dispozici informace ke všemu, co si od něj můžete pořídit. A ne prosté technikálie, ale často celé příběhy proč to víno vůbec vzniká, které je radost číst a lákají k nákupu. Je z toho trochu cítit, že to celé asi vznikalo především pro zahraniční návštěvníky, a těch určitě bude víc, a česká mutace je trochu doplňková :-) Jo a je tam i e-shop, ve kterém ovšem nenabízí svá klasická vína (s výjimkou degustačních setů), ta plně nechává na svých distributorech. Najdete tam ale (velmi) limitované edice lahví, speciality, kterých vzniklo velmi málo a jinde je neuvidíte. Každá s vinětou, na které se podílel někdo jiný, některé z nich jsou opravdu skvělé a výborné nápady. Z aktuální šestice jsem „pochytal všechny“, byť zatím ne všechny otevřel. Mimo jiné proto, že některé z nich jsou magnumky a čekám na lepší časy a odšpuntování ve společnosti přátel. Každopádně dneska začneme „poločerveným“…
It's not that red, it's not that red 2019 je „Neplánovaný field blend - aneb když chceš vysadit frankovku, dojdou ti sazenice někde z Východu a místo 100% francovky je jí tam jenom 40% a zbytek je vlašák, Fetească regală a bílé stolní odrůdy. True story kusu naší vinice Slovenské, který jsme takhle osázeli v roce 2003. Sbíráno dohromady, prokvašeno dohromady, 3 týdny v otevřené kádi na slupce i třapinách, tj. na naše poměry dost dlouho. Na začátku se pošlapalo, pak už s tím nic moc neprovádíme. Možná pro to nemáme disciplínu, možná to pro nás není důležité, možná na to není čas. Možná se tato určitá "nepreciznost" promítá do našich vín. Vím jedno, extrémně nás baví tady ty věci, kde spolu kvasí bílé a červené. (Jako pejsek a kočička, když dělali dort. Hešteg co-ferment.) V takovým případě si ještě víc uvědomíte, že odrůda není důležitá, nehledáte v tom něco co znáte, nesnažíte se to k ničemu připodobnit. Začínáte od nuly. Jen vy a víno. Bez ovlivnění, bez předsudků. Což je mimochodem taky hlavní důvod, proč jsem přestal uvádět odrůdovou skladbu na všech svých etiketách, ať si k tomu každý najde cestu sám.“ Ve čtení o tom, kdo stojí za vinětou a proč vypadá tak jak vypadá, můžete pokračovat na webu. Bez dovolení a snad to nebude problém jsem tu ale převzal popisek prakticky celý, abych vám dokázal, že to za proklikání opravdu stojí. Každopádně tohle víno najdete v čiré burgundské lahvi s korunkovým uzávěrem. Světlejší jahodová barva. Čerstvé, čisté, zábavné ve vůni, s jemnější červenou ovocností, živostí, trochou herbálních tónů a květin. Suché, živé, energické, lehkonohé v chuti, moc fajn kyseliny, šťavnatá červená ovocnost a vše z vůně i v chuti, lehce nachlazené naprosto dokonale pitelné a zábavné. Mizí samo, nenudí ani chvilku, ale pokud nechcete, tak ani nenutí k nějakému hlubokému zkoumání. Takhle naturálno můžu :-) Pravda požadované částky za tyhle speciality nepatří mezi ty vyloženě nízké, ale co už.