středa 30. prosince 2020

Reserva a Gran Reserva od Bohigas

Pokračuji v bublinách, okolo svátků toho padlo hodně a něco mi napovídá, že i zítra se bude šumět :-) Otevřel jsem opět dvě lahve od Finca Can Macià aka Fermí Bohigas (web), především jejich základní Brut Nature je cava je u nás doma poslední roky skoro vždy k dispozici a psal jsem tu nejspíš několikrát. Tentokrát šlo o základ ale ve variantě Brut a také Brut Nature Gran Reserva, v obou případech aktuální letos odstřelené šarže. Od dřívějších článků jsou snad v procesu certifikace na bio jak už nějaký pátek hospodaří a vinařství si vyhlédl domácí dovozce, jinak se nic moc nezměnilo :-) Brut Reserva je 50 % Xarel·lo, 30 % Macabeo a 20% Parellada, čistě nerez, v lahvi druhotná a zrání nejméně 15 měsíců (a mám dojem, že nějak delší ležení to teď nejsou), dozáž 6 g/l. Čerstvé, čisté, svěží s tóny malvic a sušených bylinek, dotyk toastu. Pamatuji si to trochu ovocnější a „vinnější“, ale tohle je taky dost fajn. Suché, čisté, s dozáží perfektně zakomponovanou a bezva kyselinou, trocha citrusů, hezky postavené a slušně dlouhé. Povedená vyvážená cava a fajn osvěžující kousek! U nás (VinoDoc / OKVino.cz) po lahvi za 289 Kč.

Brut Nature Gran Reserva je 50 % Xarel·lo, 25 % Macabeo, 15 % Parellada a 10 % Chardonnay, opět nerez a na kalech v lahvi 30 měsíců nebo déle. V projevu připomíná předchozí víno s trochou oříšků a sušeného ovoce a minerality navíc, v chuti jemnější a přes naprostou suchost krásně vyvážené, s citrusovou zralou ovocností a dotykem máslového pečiva. Krásně udělaná věc, která neuchvacuje silou ale spíše elegancí a lehkostí. Hodně povedené. U nás je k dispozici Extra Brut navíc se 3 g/l dozáže, za 350 Kč. Já vysolil 14€ v zahraničí a to odpovídá.

Komentáře používají Disqus