Otevřel jsem láhev od Weingut Reinhold & Cornelia Schneider (web) z Bádenska, sídlí v Endingen am Kaiserstuhl. Výjimečně, alespoň pokud jde o mé výlety do Německa, nešlo o Riesling (případně Pinot Noir), ale o 2015er Chardonnay Spätlese „Floh“ trocken. Ostatně tohle rodinné vinařství, podnik fungující od roku 1981 kdy se rozhodli opustit družstvo, aktuálně s necelými sedmi hektary vinic a roční produkcí okolo 40 tisíc lahví, se právě na burgundské odrůdy specializuje. Láhev štíhlá pistole, je zvláštní jak mám trochu předsudky a v tomhle tvaru očekávám určitý styl vín a vlastně i jiné odrůdy než šardonku :-) Po otevření opravu výrazně nadubované, až mne to trochu vyděsilo, víno nutně potřebovalo pořádně rozdýchat (delší dekantace nebo zkusmo odpít a odlitá láhev do druhého dne) a až pak začalo dávat smysl. Nazlátlá, efektní barva. Expresivní žluté sladší ovoce, zralé broskve, žlutý meloun, grilovaný ananas, kouřové (až lehce do přismahnutého toastu), křísnutí křemenem, s minerální linkou, bohatší, dotyk svěžejší citrusové vůně. Suché, čisté, plnější výraznější expresivně zrale sladce žlutě ovocné ale s pěknou kyselinou, krémovost, dřevo, velmi slušná délka. Svým způsobem evokuje efektnější teplejší Burgundsko. Osobně preferuji přísnější styl a o něco menší úder sudem, ale nebudu zastíral, že to funguje dobře a vypil jsem s chutí. Dováží CC Víno, Mikuláš Cylek.
Na začátku roku jsem se tu rozplýval nad fantastickým mladým ryzlinkem z vinařství Eva Fricke (web) z Rheingau, v textu najdete hlavní informace k vinařství. Teď jsem odšrouboval uzávěr od základky stejného ročníku. Rheingau Riesling 2019 trocken má citronovou barvu, ve vůni se projevuje krásně svěží mladistvou ovocností do meruněk, jablka, s minerální a lehce kouřovou linkou . Suché, čisté, šťavnaté s výbornou kyselinou ale zároveň zrale ovocné a zaoblené, středně plné, vyvážené, delší dost povedené. Dojem je za mne mohutnější, než bych čekal od jen 12 % alkoholu. Svědčí tomu nižší teplota a také rozdýchání, kdy získává překvapivě na živosti. Moc fajn pití přístupné už teď, ale zrání bych se nebál. Stejně jako se vinařství nebojí v cenové politice :-) K nám dováží Albarelo.