Od Celler Mas Candí z Les Gunyoles v Avinyonet del Penedés nakupuji pravidelně především klasické bubliny, nově jsou členy uskupení Corpinnat, ale sem tam se dostanu i k tichým vínům. S výsledky oproti šumivkám lehce rozporuplnými, měl jsem bezva věci i kousky vadné. Tentokrát jsem byl ovšem nadšen. La Pura 2016 je stoprocentní katalánské Xarel·lo, z Alt Penedès, konkrétně z jediné vinice v národním parku Garraf, ze starších certifikovaně ekologicky vedených výsadeb na vápenci a jílu. Xarel·lo v tiché podobě, ze selekce ručně sbíraných hroznů, s krátkou asi jednodenní macerací a následně spontánní fermentací v amforách kde i na kalech osm měsíců zraje. Se sířením si zde úplně starosti nedělají (první ročník byl 2014 a tam bylo lehce sířeno, ale postupně šlo až k nule přidané), celková je 13 mg/l.
Láhev se zavoskovaným hrdlem. Citrónová, nijak tmavá, lehce opalizující barva. Ve vůni báječná kombinace florální linky a sušených květin s bílou ovocností, výrazně vápenitě minerální, stále čerstvé a energické ale zároveň již trochu nazrálé, hlubší, s různými jemnými odbočkami. V chuti středně plné a důraznější, o něco plnější než odrůda typicky bývá, vše z vůně se opakuje i v krásně strukturované florálně-ovocné chuti. Naprosto čisté, vybalancované, delší, seriózní nádherné bílé. Navíc jasně zařaditelné. Opravdu skvělá věc a upřímně jeden z nejlepších tichých představitelů odrůdy co jsem pil. V zahraničí se to dá pořídit za něco přes třicet euro, což tedy není zrovna málo, ale kvalitám odpovídá. A vzniká toho jen pár stovek lahví. Velké bílé, naturální jako bonus.