Mrazivé počasí volá po rozvalení ke krbu s knížkou a sklenkou něčeho teplého. Krb nemám a místo rozvalení i nadále běhám, ale alespoň jsem si nalil červené z Chile. Po delší době jsem sáhl od svých oblíbenců Viña Errazuriz (web) po víně z řady specialit, konkrétně The Blend Collection Red 2016. Jsme v údolí Aconcagua (Ocoa na kamenitých sedimentech a Aconcagua Costa s relativně tenkou vrstvou jílu nad břidlicí), ale složením odkazují k jihu Rhôny a „GSM“ směsi – víno tvoří Grenache ze 45%, k tomu 30 % Mourvèdre a 25 % Syrah (a obzvláště Syrah si myslím v tamních podmínkách dává úžasná vína a ještě se o nich bude víc mluvit). Školeno 16 měsíců v malých francouzských dubových sudech z 18 % nových. Zkosená láhev, kovová záklopka, celokorek. Rubínová barva, ne vyloženě temné a již lehce nazrálé. Zralé ve vůni, spíše červené sladší a k tomu trocha tmavého (černý rybíz), decentní masitost a něco dřeva, s florální lehce „marihuanovou“ linkou a dotyky koření (hřebíček). Poměrně expresivní. V chuti suché, čisté, šťavnaté, středně plné až plnější ale nic přestřeleného a zbytečně mohutného, svíravost a jemnozrnné třísloviny, slušná délka, balanc a pitelnost. Pěkně postavené, přístupné velmi slušné červené které má ještě ledasco před sebou, s jistou dávkou elegance a zároveň s efektním projevem. Pěkné. Ovšem oproti běžnějším vínům producenta z řad Estate (~ 215 Kč) a Max (~ 400 Kč) po lahvi znatelně dražší, u dovozce Kupmeto za 575 Kč (cena po jedné lahvi). A to už je cenově rozhodně vyšší liga a konkurence veliká…
O Extremarium Cava Reserva Brut jsem tu psal koukám už před 9 lety, tenkrát ji kupoval ve Španělsku. Dnes má Vinícola Mont-Marçal (web), čtyřicetihektarové vinařství specializující se právě na bubliny ale i s pár tichoši v nabídce, už dovozce do ČR a je jím opět Kupmeto. Za ty roky došlo k nějakým změnám, Extremarium má dnes i variantu růžovou a bílou pořídíte v Brut i Brut Nature verzi. Jo a hlavně vinice jsou v certifikovaném bio :-) Dnes hodnocený ročník 2018 je Xarel·lo, Macabeo, Parellada a nějaké to Chardonnay. Odrůdy jsou sbírány a zpracovány zvlášť, většina v nerezu jen Chardonnay kvasí a 4 měsíce leží v 300l dubových sudech. Po smíšení jde víno na druhotnou do lahví, kde zůstává 24-30 měsíců. Po odstřelu dozážováno na 8 g/l. Citrónová barva, fajn perlení menších bublinek. Čerstvé, svěží, čisté, citronová kůra a citrusy, sušené květy, dotyk vanilkového pečiva. Suché, čisté, šťavnaté s krémovou linkou, dozáž krásně zapracovaná, vyvážené, slušná délka, výborně pitelné, s lehce nahořklým dozníváním citrusové kůry a s dotykem oříšků. Dost nadprůměrná cava a celkem čekám, kdy se utrhnou a odejdou k nějakému jinému značení (Clàssic Penedès či Corpinnat). U nás po lahvi 299 Kč a nestěžuji si.