Pomalu ale jistě začínám častěji chutnat i první vína z ročníku 2020. Měl jsem několik ryzlinků z Německa, ale tam šlo (k mému lehkému zklamání, původně se tak netvářila) o předčasná lahvování menší části „protože už nebylo co prodávat“ a ta finální proběhnout až za pár měsíců s dalším ležením na jemných kalech, nepřišlo mi to úplně fér. Z „finálních“ lahví jsem teď otevíral Chapô 2020 z Vignobles Boudon (web) z Bordeaux, konkrétně Entre-Deux-Mers. Láhev se chlubí nejen bio certifikací, ale také nápisem „Sans sulfites ajoutés“, bez přidaných siřičitanů. Vinařství nenaskočilo na nějakou populární vlnu, nesířená cuvée jsou u nich sice novinka, ale bez chemie ve vinicích jedou od roku 1963. Víno je směs 30 % Sémillon, 30 % Sauvignon blanc, 30 % Muscadelle a 10 % Sauvignon gris, ze spíše mladších (20 let) výsadeb. Čistě nerez, fermentace za kontrolované teploty, zrání na jemných kalech do půl roku a pak šup do lahví. K pití spíše v mladé podobě. Lehce tmavší žlutá barva. Schválně jsem láhev testoval v průběhu celkem čtyř dní, abych viděl, co s tím dělá vzduch a jak je víno stabilní. Na začátku se projevovalo velmi svěže, čerstvě, angreštovo-zeleně sauvignonově, aby se druhý den posunulo do trochu širší, lehcé krémové a decentně medové podoby a s ještě více časem začalo nabývat florálnějších projevů a trochu se rozpadat. Suché, čisté, fajn kyseliny a pitelnost, dobrá délka, diskrétněji ovocné, florální, nekomplikované bílé. Pije se dobře, není na tom příliš co zkoumat, ale svěží lehčí jídla a čerstvé sýry to doprovodí pěkně. Dovezlo BIO Sueño.
A když jsme u vín spíše „chlastacích“… Cascina Boschetti Gomba (web), viz starší článek k jejich Barolu a Arneis, a jejich Dolcetto d’Alba 2019. Čisté Dolcetto z Novello, odstopkované pomleté hrozny 5-6 dní macerace a fermentace za řízené teploty čistě v nerezu a tam až do lahvování. Tmavší rubínová barva, nic hutného. Čerstvá, svěží, přímá sympatická červeně ovocná aromatika, drobnější plody, jahoda. Středně plné, úplně suché, šťavnaté, decentně svíravé, s výraznější kyselinou a svěží červenou ovocností, dobrá délka s lehkou mandlovou nahořklostí. Ideální lehce vychlazené, k talíři italských sušených šunčiček mizelo samo. Vozí Víno pro Vás. Vidím v něm jediný problém… jen o trošku víc stojí jejich znatelně zajímavější Barbera a též výrazně serióznější povedené Nebbiolo. Tohle Dolcetto má sice jiné užití a jsou chvíle, kdy se bude hodit víc, ale prostě ten rozdíl v ceně je tak nějak moc malý a svádí spíše sáhnout po obou „důležitějších“ odrůdách :-)