Bubliny! Nedávno jsem tu psal o suchém alsaském crémantu bio(dynamického) vinařství Gustave Lorentz (web, viz starší článek) a zmiňoval se, že novější ročník téhož vína dopadl jako jedna z vůbec nejlepších šumivek oblasti, když se tématu věnoval Decanter. No a právě ten jsem nyní otevřel, abych si udělal obrázek, jak to teda vidí odborníci. Crémant d’Alsace Zéro Dosage 2017 je opět rovným dílem (resp. v poměru 34:33:33) Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc. Druhotná v lahvi a na kalech dva roky, po odstřelu bez dozáže. Na vinětě neuvádí datum degorzáže, ale ač nedělají celou šarži úplně najednou, tak rozptyl by neměl být příliš velký a rozdíly tím pádem také ne. Měl jsem výtečné španělské bubliny, kde byl jeden ročník odstřelován „dle zájmu“ postupně skoro tři roky a stejně se tím pádem lišilo i zrání na kalech. A rozdíl mezi různými verzemi téhož vína byl vyloženě dramatický.
Ale zpět ke crémantu. Světlejší citronová barva, pěkná pěna a vytrvalé perlení. Čerstvá, velmi příjemná na první dojem dost „šampaňská“ aromatika, s kombinací červených jablek, hrušky, citrusů, limetkové kůry a decentní dotyk briošky. Suché, šťavnaté, vyvážené, opět malvice a citrusy, trochu minerální, slušná délka. Balanc, skvělá pitelnost, docela seriózní a přitom aperitivně snadno přístupné, s o něco nižší kyselinou než by mělo Champagne. A Champagne to také není, ale opravdu výtečný crémant ano. Navíc i beze slev lehce přes čtyři stovky u Kupmeto (běžná cena přímo na e-shopu vinařství je 15€).