Sluníčko smaží, jaro je v plném proudu, čas na manzanilla a fino sherry, pét-naty, klasické bubliny, suché ryzlinky… znáte to :-) Po zhruba roce jsem popil nový ročník Pét-Nat 2020 od Vína Herzánovi (web) z Kobylí, i tentokrát je v sektové lahvi pod korunkovým uzávěrem směs Sauvignon Blanc a Müller-Thurgau. Hodně kalné a fajn perlivé, ve vůni čerstvé, svěží, spíš květinové a docela dost kvasné, v chuti moc fajn kyseliny, čerstvost, skvělá pitelnost. Zábavné, živé bubliny. Vůbec nic složitého, přímočaře chlastací kousek nad kterým netřeba příliš přemýšlet a zmizne velmi rychle. Přiznám se, že pet-naty vlastně moc nevyhledávám, preferuji klasické bubliny (vlastně i poměrem cena/kvalita, přiznávám). Ale sem tam takhle pro radost… :-)
Před pár dny, místo slunka krátce po sněhové vánici a při oslavě narozenin, jsme otevřeli Champagne Michel Gonet „Coeur de Mesnil“ Blanc de Blancs Grand Cru 2009 Brut. Pěstitel z Avize s velkou historií, rodina vinohradničí už od počátku 19. století. Mají k dispozici téměř čtyřicet hektarů, především v Côte des Blancs a s obcemi jako Mesnil-sur-Oger, Oger a Avize. A k tomu pár zajímavých poloh jinde, ve Vindey (Coteaux du Sézannais), Montgueux (Aube, ale geologicky spíš pokračovaní Côte des Blancs a dost unikátní terroir) a Fravaux (Côte des Bars, odsud mají Pinot Noir, ale 80 % jejich vinic je Chardonnay). Vinice jedou v „lepší integrované“, aktuálně jsou v přechodném období alespoň na Viticulture Durable en Champagne. V malé míře pracují se dřevem, ale naprostá většina vín je čistě nerez a toto není výjimkou. Je to jedno z jejich výběrových, čisté Chardonnay z lieu-dit Les Hautes Mottes v Mesnil-sur-Oger. Na kalech v lahvi si to poleželo skoro 10 let, odstřel 8. října 2019, a dozáž 6 g/l. Nazlátlá žlutá barva, pěkné vytrvalé perlení menších bublinek. Zřetelně zralejší vůně s kombinací pečených malvic a toustu, pěkná minerální linka, máslová brioška a oříšky, hlubší. Suché, čisté, s pěknou kyselinou a šťavnatostí ale nic vyloženě řízného a ročník se nezapře, hezky postavené, slušně dlouhé, vyvážené, již nazrálejší. Ve slepé degustaci bych asi tipoval klasický větší barák. Každopádně velmi solidní kousek.