Před nějakou dobou jsem zde měl velmi povedené Xarel·lo od Celler Credo (web), v článku najdete i něco o vinařství. Před pár dny pak otevřel And the Winner is… 2019, jejich úplně základní bílé. Odrůdově Xarel·lo, Macabeu, Parellada a Monastrell z Penedès, z nezavlažovaných vinic vedených v biodynamickém režimu (a bio certifikováno). Spontánně kvašeno a vyzráváno jen v nerezu, alkohol nevysokých 11 %, úplně suché a přisířeno na 38 mg/l celkové. Lehčí burgundská láhev, korek z drti s pevnou dvojploškou. Světlejší slámová barva. Čistá, svěží, lehce florální a jen decentně citrusově ovocná vůně, lehce pecičková. Suché, čisté, lehce krémové, jemnější, s decentní minerální linkou. Takové „neutrální bílé“ co se dobře pije, není na něm nic špatně, je udělané naprosto poctivě a z typických lokálních odrůd a stojí okolo dvou stovek. Ale po zkušenosti s dalšími jejich víny, a především bublinami z mateřského vinařství Recaredo, jsem asi čekal víc :-)
A ve Španělsku pro dnešek už zůstane. Od Lleure Olesa, od kterých jsem v minulosti měl a pravidelně nakupuju povedenou bio cavu VallDolina Reserva, jsem zkusil Cava Tutusaus Gran Reserva 2017 Brut Nature. Z poloviny tvořeno odrůdou Macabeo, dále je v tom čtvrtina Xarel·lo, 20 % Parellada a kapka Chardonnay, z ekologicky vypěstovaných a bio certifikovaných hroznů. Zrání na kalech v lahvi tři roky (odstřel srpen 2020). Světlejší citronová barva, pěkné vytrvalé perlení spíše menších bublinek. Ve vůni klasika, sušeně florální, fenykl, s linkou citrusů a jablka a decentním dotykem toastu. Suché, spíše lehčí aperitivní styl, s pěknou kyselinou, šťavnaté, minerální, díky zralé ovocnosti vyvážené a nic ostrého, slušně dlouhé. Hodně povedená tradiční cava s bonusem bio produkce. Vysolil jsem za to zhruba 12€, což je veskrze fér cena.