Občas zasvítí sluníčko a vyvolá chuť na osvěžení mladým ryzlinkem. Nedávno jsem se pustil do Weingut Prinz (web) Rheingau Riesling 2020 trocken, základu od výtečného bio(dynamického) vinařství o kterém jsem tu psal před pár měsíci, z nabídky CCVino za 279 Kč. VDP.Gutswein, z vinic se spraší a jílem a křemičitými písky. Sběr od poloviny do konce září, pomalejší fermentace jednotlivých poloh v nerezu a zrání do ledna na jemných kalech a pak do lahví. Pistole, šroubový uzávěr. Citronová barva, výraznější zbytek oxidu uhličitého a bubliny na skle. Čerstvé, živé, citrusově-florální a výrazně minerální. Suché, šťavnaté, lehčí až středně plné, alkohol 12.5 % ale příjemně štíhlé a “citrusově minerálkově” působící, šťavnaté. Kyseliny, živost, pitelnost, zábavnost. Tohle na dobrém mladém ryzlinku mám fakt rád. A jasně, vyzrálý „velký“ Riesling je naprosto skvělá záležitost, ale tuhle mladou energickou variantu bych teda vůbec nezatracoval.
Otevřel jsem láhev z O Morto Wines, jejich Vía Revolucionaria Mencía Pura 2017. Jsme v Galicii, v oblasti Ribeiro. Vinař Matías Michelini pochází z vinařské rodiny v Argentině a coby enolog byl zodpovědný za mnoho tamních vín několika různých producentů, ale usadil s v téhle zajímavé části Španělska a zaměřil na naturální vína z lokálních odrůd. Tohle je taková základka, z relativně mladších výsadeb na břidlici a zvětralé žule, pěstované ekologicky. Ve sklepě odstopkováno jen částečně, fermentace spontánní a zrání překvapivě jen v nerezu. Lahvováno s minimálním nebo žádným sířením. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Rubínová barva. Čerstvá, živá, šťavnaté vůně, na pomezí červených a tmavých plodů, trochu divočejší, s kamenitou a bylinkovou linkou. V něčem mi připomíná základní Frankovku od Clause Preisingera. Suché, šťavnaté, docela lehkonohé s výraznější kyselinou, živé, energické, lehce zemité, s fajn délkou. Pije se to fajn a je docela zábavné. Ale vysolil jsem za to zhruba 14€ a musím říct, že jsem asi schopen koupit lepší (rozuměj „sedí mi určitě více“) Mencíu :-)