Upřímně oceňuji úplnou otevřenost v informacích o víně. U toho dnešního, propagované coby sofistikovanější variace na „druhák“, se dočtete: „… jemně jsem vylisoval Chardonnay, takže matoliny zůstaly krásně šťavnaté. Místo vody jsem je zalil přímo lisovaným Pinotem Noir, jehož hrozny byly napíchnuté muškou Drosophilla Suzuki (roztahuje se tu čím dál tím víc), takže jsme nemohli nechat ležet mošt na slupkách.“ Navíc i další vývoj vína nebyl původně plánovaným směrem: „během zrání víno chytlo lehce flor, tak jsem přestal dolívat (když to chce, tak ať to má), a výsledkem je lehce oxidativní charakter, což je pro mě jako milovníka sherry další vítaná neplánovanost.“ Vinař, a jsme u Milana Nestarce, se tady netají, že víno nevzniklo úplně plánovaně a coby výsledek nějaké zásadní vize, ale jako improvizace vzhledem k okolnostem. Jedná se o jednu z jeho limitek v pár kusech (zde 303 sedmiček), ne víno v běžné nabídce u dovozců, povedených kousků co se dříve spíš ani moc nedostávali ven z vinařství. Konkrétně jde o Old Fashioned „Blanc de noirs de blancs“ :-) Na webu jsou k tomu další informace, včetně těch o výborné vinětě od Honzy Klimeše. Doporučuji vaší pozornosti. A jaké že je víno z hroznů napadených asijskou octomilkou, které jako bonus navíc chytlo „flór“? Inu…
Těžší burgundská láhev, DIAM3 korek, bez záklopky. Tmavší barva, matně zlatá. Výrazná, vrstevnatá vůně, oxidativní štych, zralé jablko a citrusy a ve velkém skle a s časem jakoby trochu těžší květinová linka, hutnější, s pikantním ostřejším tónem a vlhkým starým dřevem a trochou kouřovosti až do přismahnutí na grilu (grilovaný ananas). V mnoha ohledech nejvíce připomíná Tradition směs Chardonnay-Savagnin s decentním zráním pod závojem z Jury. Zkoušel jsem různé sklenice a nemohl se rozhodnout, ze které mi aromatika sedí víc. A ač v některých bylo něco navíc, projev trochu víc rozkročený doširoka a třebas s vícero hlubšími tóny, nakonec jsem skončil u univerzálky Zalto. Tam bylo víno nejsvěžejší a „nejveselejší“ aniž by obětovalo příliš z hloubky. V chuti suché, středně plné, šťavnaté se super ač možná pro někoho ostřejšími kyselinami, vlastně všechno z vůně se v nějaké podobě opakuje v chuti. Jablko, citrus, lehká pikantnost, určitá svérázná rustikální ale veskrze sympatická obhroublost a (Milan Nestarec se nebude zlobit) dotyk minerality. Delší, seriózní, fakt hodně zajímavé charakterní víno. Málo lahví, poctivá naturálka, každá viněta malé rukodělné umělecké dílo a cena 34.50€. Au!