O Adega Algueira (web) z galicijské oblasti Ribeira Sacra už jsem se tu rozepisoval dost detailně, tématem článku bylo i několik „okrajových“ ale stále větší pozornost si získávajících odrůd. Později jsem se zmiňoval ještě o jejich Grenache. Tentokrát jsem doma otevřel, po všech těch selekcích a specialitách, naopak úplně základní víno – Mencía Joven 2019. Odrůdově téměř stoprocentní Mencía z různých poloh a spíše mladších (do 30 let) výsadeb na břidlici. Odstopkované a pomleté hrozny spontánně kvasí v nerezu, celková macerace dva až tři týdny. Víno leží nějakou dobu jen v nerezu, žádné dřevo. Ač je to základ na okamžité pití a bez záměru archivace, tak rozhodně potřebuje rozdýchat (ideálně dekantovat) a hodně se lepšilo v průběhu dní po otevření, čas tomu prospěje. Rubínová, lehce nafialovělá barva. Čerstvá, peckovinové vůně, tmavé višně a dotyk lesních plodů, bezva kořenitost a kamenitost. Suché, šťavnaté, višňové, se super kyselinami a měkčími tříslovinami, kamenitě minerální, vyvážené, slušně dlouhé a výborně pitelné. Zábavná, povedená Mencía. S cenou okolo 12€ stejná cena jako Quite a o něco dražší než Ultreia Saint Jacques, moji oblíbenci.
Před měsícem jsem tu psal o Weingut Meier z Weyher in der Pfalz a sadě jejich ryzlinků, o pár dní později jsem se podíval na jejich základní „žulu“, Riesling Weyher Granit trocken, ale tentokrát z ročníku 2017. Lehce tmavší citronová barva. Čerstvá a energická vůně, citrusy, minerální, s decentní linkou nastupujícího medu, lákající k napití. Suché s jen mírným dotykem cukru, šťavnaté, vyvážené, minerální, středně plné ale štíhlejší, výborně pitelné, slušně dlouhé. Opravdu povedený ryzlink, který jsem pil s velkou chutí. Začíná se oteplovat, blíží se léto… budu muset své ryzlinkové zásoby doplnit! Meiera vozí CCVino.