Ryzlinkově žíznívé počasí pokračuje a čím dál častěji se mi tu objevují i vína z mladého ročníku 2020. Náročného jak klimatickými podmínkami tak logistikou spojenou s koronavirem, objemem obvykle menšího ale na mnoha místech opravdu špičkového. S obvykle extrémně časnou sklizní, léto bylo horké byť bez brutálních špiček jako třeba v devatenáctce, a kyseliny mohou být sem tam trochu nižší a vína „oblejší“. Ale u dobrých vinařů balanc a svěžest není problém. Já naposledy otevíral základní gutswein (když nepočítám to co mají v litrovkách) Riesling trocken 2020 od Weingut Meyer (Karl-Heinz a Andreas z Heuchelheim-Klingen, web), vína z vícero poloh připravené čistě v nerezu. O vinařství jsem psal krátce nedávno, vína ročníku 2020 již nesou bio certifikaci. Láhev pistole, šroubový uzávěr. Světlejší barva. Čerstvá, mladá, vlastně přísněji působící aromatika, citrusová s trochou žlutého ovoce a kořenitosti. V chuti suché, říznější, lehký zbytek cukru není moc znát a je vyvážen dost slušnou kyselinou (7.5 g/l), středně plné, přímočařejší ale skvěle pitelné, osvěžující, s minerální linkou v závěru, dost fajn pití. K nám vozí 1er Wines, šlo o další láhev z degustačního ryzlinkového balíčku, kde se slevou vyšlo na dvě stovky a to je bezva. Běžná cena 280 Kč.
Ve španělské restauraci s víny jen a pouze odtamtud jsem nedávno objednával láhev úmyslně „trochu blízko ryzlinku“ a volba padla na mladé Albariño z Rías Baixas, skvělé podoblasti Val do Salnés. Ostatně legenda praví, že tam odrůda přišla z Německa a jméno znamená „bílé od Rýna“ ;-) Bodegas Albamar je rodinný podnik, který se opravdu rozjel až v roce 2006 kdy se domů vrátil, po studiích enologie a praxi, Xurxo Alba. Do té doby vinařství prodávalo jen základní sudovku. Vinice postupně převedl na ekologické zemědělství a v experimentálních polohách úplně bez zásahů. Vína kvasí spontánně, přidává jen síru v minimálním množství, nefiltruje. Dnes mají nějakých 2.5 ha a hrozny získávají z dalších deseti, připravují i pár vín mimo tuto apelaci (např. Ribeira Sacra). Jejich prvním vínem a dnes základním vínem produkce je Albamar, čisté Albariño z révy vedené na pergolách z různých vinic především na písku, které jsem chutnal v aktuálním mladičkém ročníku 2020. Připraveno se zhruba půlročním ležením na jemných kalech. Víno má výraznější žlutou barvu. Aromatika je čerstvá, energická, kombinující citrusy a citrusovou kůru se žlutým až tropickým ovocem, dotykem středomořských bylinek a pikantní „jódovou“ mořskou linkou a slanou mineralitou. Suché, středně plné, šťavnaté, s výtečnou kyselinou, vyvážené, slaně minerální, opět s citrusy a vůbec fajn ovocností. Tohle je výborné! Najdete na lístku v El Camino Tapas (společně s jejích Mencíou a terroirovým Albariño připraveným v sudech), dováží si sami.