Vylovil jsem za zásob Crozes-Hermitage „Grand Classique“ 2017 od Cave de Tain (web), praktickou ukázku faktu, že i družstva dnes umí udělat fajn vína a často nabízí hodně slušný poměr ceny a kvality. O producentovi jsem tu psal více před pár lety a netřeba nic moc dodávat, snad jen že nadále posilují v podílu bio certifikovaných poloh. Tohle víno je v rámci apelace jejich základ, od ročníku 2018 se jmenuje Nobles Rives. Komplet odstopkované hrozny, fermentace a macerace v nerezu a betonových tancích 10 až 15 dní, pravidelné přetáčení. Školeno necelý rok z 3/5 v tancích a zbylé 2/5 v 400l sudech různých stáří. Jo a čistý Syrah, samozřejmě. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Poměrně tmavá barva a taková i aromatika. Svědčí tomu rozdýchání, na úvod trochu sevřené. Spíše tmavší ovocnost, lehce až směrem lesní plody, kořenitost do pepře a dotyk lékořice, kouřová / uzeně masitá linka. Suché, čisté, středně plné až plnější, se šťavnatou tmavší ovocností, jemnozrnnými tříslovinami, trocha kamenitosti, dobrá struktura a délka. Pil jsem s chutí, fajn víno, u Kupmeto běžná cena po lahvi 360 Kč.
Otevřel jsem další láhev Frankovky 2018 od vinařství Tři čtvrtě (web) z Bořetic. Psal jsem o ní v únoru a musím se zmínit znovu, prostě jen abych vás trochu popostrčil vinařství vyzkoušet, pokud ho ještě neznáte. Sáhl jsem po téhle frankovce v momentě, kdy mi došlo víno popisované včera, a s tvrdou konkurencí se popasovala skvěle. Stylově mi některé Cru Beaujolais totiž připomíná a možná i proto mne tak baví. Tmavší rubínová barva, ale nic hutného. Ve vůni stále hodně čerstvé, tmavé červené peckoviny, kořenitá linka, trochu pikantní, něco dřeva, takové „milé“ a přitom má hloubku. Suché, středně plné ale poměrně lehkonohé, s výraznější kyselinou a šťavnatostí, opět trochu tmavší peckoviny a kořenitosti, něco svíravosti ale nijak výrazné třísloviny, skvěle pitelné, dobrá délka. Zábavné červené, co mi moc sedí.