V den, kdy vinařství zrovna sbíralo hrozny na letošní ročník, jsme si v brněnské restauraci Element dali k jídlu sklenku Element Bílá Frankovka 2020 kabinetní z produkce vinařství Jan Stávek (web). Jde v podstatě o Blanc de Noir, bílé z modrých hroznů, zde tedy odrůdy Frankovka původem v Němčičkách, v trati Novosady. Barva světlá, ale s lehce měděným odleskem. Ve vůni čerstvé, svěží, ovocné, zábavný „zahradní mix“ rybízu a angreštu s lehce herbální a kořenitou linkou. Suché, svěží a docela šťavnaté, lehkonohé a aperitivně osvěžující ale nějakou hloubku to má, čisté a velmi precizně udělané, vyvážené a se slušnou délkou. Nic složitého, ale jako „house wine“ a úvodní sklenka a k lehčím předkrmům je to super. A rozhodně nás naladilo pokračovat ve zkoumání vinného lístku :-)
Dalším z brněnských úlovků, v justWINE baru, byl sEGGS with my EGGS Viognier 2019 od slovenského VÍNO NATURAL Domin & Kušický (web) z Veľkého Krtíše. Už teda název a viněta (které mne osobně úplně neoslovují), jako ze světa plechovek s craft pivem, napovídá že jsme v „naturálnější scéně“. Ale je teda dobré si to ověřovat, postupně se k podobné image stále častěji uchylují i některé řady z úplně konvenčních vinařství. Podnik založil Ján Domin se zetěm Tiborem Kušickým před více než dvaceti lety, tedy nic nového, a šlo možná o vůbec první certifikovaně bio vinařství na Slovensku. Dnes jej vede Tibor společně s manželkou Dianou a výrazně se začíná zapojovat mladý Dávid Kušický, který nedávno dokončil studia vinohradnictví a vinařství v Brně a jeho cílem je aktuálně dovést podnik k certifikované biodynamice. Tenhle Viognier, což u nás ani na Slovensku není dvakrát obvyklá odrůda, je navíc „pét nat“, byť perlení bylo spíš decentní. Spontánně kvašené, nečiřené a nefiltrované a připravené v betonovém vajíčku Nomblot. Čerstvé, energické, spíš florální a s dotyky peckového ovoce ale docela svérázné, trocha autolýzy kvasinek. Suché, čisté, lehkonohé, s bezva kyselinou, živé a osvěžující. S minerální linkou a slušnou délkou. Trochu ve mně evokovalo už docela vybublanou Xarel·lo cavu, ale užíval jsem si a ta energie ve víně mne docela nakopla :-)