V pátek je „oficiální“ Champagne Day a tak jsem si říkal, že bych mohl odhrnout poznámky k nějaké té šumivé lahvi z regionu, která mne v nedávné době zaujala. A začneme výjimečnou růžovkou. Champagne Doyard Œil de Perdrix Grand Cru Millésime 2007 jsem pil v rámci degustace starších degorzáží, o víně v jeho mladším ročníku jsem se zde zmiňoval opakovaně. Jde o ze tří čtvrtin Pinot Noir z vinice ,,Les Bonnes Hottes“ v Aÿ a čtvrtiny Chardonnay z Grand Cru vinic u obcí Le Mesnil, Avize, Cramant a Oger. Pomalé lisování a v jeho průběhu trocha macerace dávají onu typickou barvu někde mezi oranžovou a růžovou, koroptví oko. Vidělo to trochu dřeva, zrání na kalech v lahvi 4+ roky, dozáž velmi malá. Ve vůni stále čerstvé, bohatší, plné drobnějších červených plodů, s minerální a kouřovou linku, s jemností i důrazem. Elegantní, seriózní. Suché, šťavnaté, červeně lehce navinule ovocné, vyvážené a krásně strukturované, minerální, poměrně dlouhé. Máte chuť to klopit i zkoumat jednotlivé vrstvy celý večer. I takhle může vypadat „růžovka“. Vozí Terroir Champagne a aktuálně je v nabídce ročník 2013, ale téhle sedmičky mají něco málo schovaného a třeba když hezky poprosíte… :-)
Od domu Champagne Leclerc Briant mám dost rád jejich „běžné“ přísnější primárně šardonkové růžové a bez zajímavosti není ani hutnější tmavší naopak čistě pinotové Rosé de Saignée, ale na oslavu výročí svatby jsme si v restauraci dali jednu z posledních lahví trochu výjimečnější a na šampaňské popravdě dost netypické varianty. Rubis de Noirs Millésime 2006 Brut je stoprocentní Pinot Noir z vinic v biodynamice či přechodném režimu na biodynamiku, z poloh v Hautvillers, Cumières a Dizy. Připraveno z hroznů klasickým způsobem macerovaných a to rovnou 6 dní! Chvilka pobytu v sudech, druhotná v lahvi a na kalech přes devět let (odstřel únor 2016), dozáž 6 g/l, síření minimální. Svědčí tomu větší sklenice a také mírně vyšší teplota, určitě 12˚C nebo i více. Už z barvy je jasné, že to hodně vybočuje, je velmi tmavá rubínově červená. V podstatě relativně tmavá i na běžný červený Pinot, natožpak „růžové“ šampaňské. Vytrvalé jemnější perlení malých bublinek. Ve vůni je to docela divočina – červené třešně v různých variantách, od čerstvých zralých přes sušené a zákvas, k tomu minerální linka, dotyk oříšků a jasného delšího zrání a také linka evokující přismahlou rýži (fanoušci starých saké zaplesají!). V chuti suché, čisté, šťavnaté s moc pěknou kyselinou, zároveň zřetelná svíravost a třísloviny, poměrně bohaté, složitější strukturované víno, s jistou kořenitostí, opět onou rýžově přismahlou linkou, dotykem zemitosti a delším třešňovým dozníváním. Kdyby nic jiného, tak rozhodně unikátní. Opět z nabídky Terroir Champagne, ale už není. Navíc 2006 byl poslední ročník tohoto vína, poté jej nahradilo právě „jen“ saignée, pravda i zde je macerace asi dva dny :-) Každopádně pokud někde uvidíte či budete mít možnost ochutnat, jděte do toho!