Udělal jsem si malou dovolenou a prchnul do Jeseníků, vyrazil jsem spíš za odpočinkem a čerstvým vzduchem než za vínem, ale pár lahví jsme tam samozřejmě také popili. Kupříkladu v jedné tamní vinotéce jsem investoval do lahve Cabernet Sauvignon výběr z hroznů 2018 vinařství Libor Veverka (web) z Čejkovic. Původ je ve viniční trati Novosády, školeno v dubových sudech. Tmavá barva, tón trochu do fialové. Zrale tmavě ovocné, především černý rybíz až lehce do rybízového likéru, tmavé lesní plody, kořenitá linka, dotyk kmínu. Suché, čisté, i přes nemalých 14.5 % spíše středně plné a dobře pitelné, opět tmavá ovocnost a černý rybíz a dotyk kořenitosti, slušně postavené, třísloviny překvapivě spíše jemnější, méně výrazné a celek poměrně uhlazený a přístupný. Pili jsme s velkou chutí. Už několikáté červené od Veverky, které mne oslovilo, budu muset prochutnat lépe. Cenově třístovková záležitost.
A v Čejkovicích jsem zůstal i další lahví, tentokrát to bylo Vinařství Hradil (web) a jejich „prémiový“ Sekt Brut 2016. Připraveno klasickou metodou, tj. druhotné kvašení v lahvi, z odrůd Chardonnay a Rulandské modré. Ovocnější bubliny, malvice a náznaky drobného červeného, s perlením spíše středně velkých bublinek, s trochu výraznější dozáží ale stále suché, čisté a dobře pitelné, nekomplikovaně fajn. Platil jsem něco přes tři stovky, na webu vinařství za skoro čtyři (a vyprodané). A prostě… nevím, tu „prémiovost“ tam nevidím. Ale oceňuji, že se tu o bubliny snaží čím dál víc vinařů a rád je kupuju. Jen teda obvykle to skončí u jedné lahve na zkoušku. Obvykle není problém ani tak to, že by mi víno nesedělo, ale spíš přesně to co zde… mám oblíbence co mi sedí víc a platím za ně méně (a často jde navíc o věci certifikovaně bio a tak).