Pořídil jsem nedávno základní Spätburgunder 2019 z Weingut Meyer (Karl-Heinz a Andreas, web) z Pfalze, už jsem tu o nich psal v souvislosti s ryzlinky. Je to z několika různých tratí, fermentováno v nerezu a školeno ve starších barrique sudech. Láhev burgundská, šroubový uzávěr. Rubínová barva, nijak tmavé. Čerstvé a svěží ve vůni, trochu reduktivní a svědčí tomu rozdýchat. Aromatika do višní, trocha černého rybízu, čisté, ovocné, přímočařejší ale dost příjemné. Čisté, suché, středně plné s fajn kyselinou, výborná pitelnost, červená ovocnost, balanc, lehce mandlička ve středně dlouhém dozvuku. Nic složitého, ale hezky udělaný „jen tak“ Pinot Noir, odrůdový a sympatický, který mne těšilo popíjet celý večer. U nás u dovozce 1er Wines běžná cena po lahvi 269 Kč.
Jako dárek k narozeninám jsem dostal Le Macchiole (web) Bolgheri Rosso 2018 a i když je to ještě fakt mladé, tak neodolal otevřít. Ostatně se u tohohle vína pyšní tím, že ač dokáže skvěle zrát, tak je i přístupné dost brzy :-) Odrůdově Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Syrah, fermentace a macerace 15 dní v nerezu a pak zrání deset měsíců, z toho 80 % vína v barrique sudech (druhé až čtvrté použití) a 20 % v betonu. Psal jsem tu před pár lety o starším ročníku a o nějakou dobu později o dalším a také elitních vínech producenta. Bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Trochu tmavší rubínoví barva. Mladistvé ve vůni, spíše zrale červeně ovocné jen na pomezí tmavého, hlavně do peckovin, s kořenitou linkou, kůží a dotykem tabáku. Znát je trochu vyšší alkohol. Suché, mladé, docela šťavnaté, červeně ovocné, decentně svíravé, dotyk čokolády v poměrně dlouhé dochuti. Chce čas, ale pitelné opravdu už nyní. Pamatoval jsem si to trochu „měkčí“ a líbivější, tohle je strukturovaná a na vlastně základní víno producenta docela seriózní záležitost. Jen teda za těch pár let trochu podražila, z dřívějších zhruba 460 na dnešních 645 Kč. Taky 1er Wines.