V rámci operace „ať furt nepiju ryzlinky jen Německé“ jsem se teď zase kouknul i po pár dalších okolních zemích. A otevřel třeba kousek do vinařství Thomas und Maria Buchmayer (web). Jsme ve Weinviertelu, konkrétně obci Pillersdorf a tedy jen kousek od Retzu a potažmo moravských hranic, v rodině vinařící již po několik generací, od roku 1760. Dlouhodobě jeli spíš úplně konvenčně, v současnosti už jsou ale v certifikovaném biorežimu a jedou biodynamicky, nové ročníky budou již s Demeter certifikací, na lahvích se pyšní i frčkami vegan. Mají i „naturál“ řadu, spontánně fermentovanou, lehce či úplně macerovanou, nefiltrovanou a minimálně sířenou či úplně nesířenou, ale většina vín zatím vzniká spíš „běžně“. Já otevíral kousek z vyšší řady traťovek, Riesling „Ried Kalvarienberg” 2019, ze svahu na jehož vrcholu je pískovcové sousoší ukřižování Krista. Ročně jej udělají zhruba 3500 lahví. Láhev pistole, šroubový uzávěr. Citronová barva. Čistá, čerstvá, příjemná aromatika do peckovin, meruňky, s fajn minerální linkou. Trochu kouřové, lehce zelenější linka, karambola. Suché, čisté, s velmi pěknou kyselinou, středně a vlastně docela koncentrované, citrusy, meruňka, solidní koncentrace a mineralita. Solidní ryzlink, kterému myslím ještě prospěje čas. Úlovek z regálu ve Vinotéce U Lachtana na Vinohradech.
A tamtéž jsem ulovil také Rulandské modré 2019 suché výběr z hroznů z dunajovického Zimního vrchu od Vinařství Baláž (web). Něco od nich jsem chutnal a byl spokojen, ale zatím jsem se nedostal k vyloženě degustaci nebo nějakému systematickému projetí nabídky. Snad časem. U pinotu ve výběru je riziko, že to bude takový… rozmatlaný, „nepřesný“, stalo se mi až příliš často. Tenhle kousek, uložen v lahvi tvaru pistole s plastovou záklopkou a celokorkem, tím ale netrpí. Nijak tmavá rubínová barva. Ve vůni jasný, červeně peckovinový pinot, jede hlavně na přímočařejší pěkné ovocnosti bez nějakých komplexnějších odboček, lehce kořenité, příjemné, snadno přístupné. Suché, čisté, opět červená třešňová ovocnost, fajn kyseliny, vyšší alkohol znát především v teplejší a docela dlouhé sladší dochuti. Je to fajn červené a vypili jsme s chutí, ale říkám si, co by u takhle zajímavé polohy udělalo nějaké pečlivé delší školení v sudech třeba…