Otevřel jsem nedávno Dark Side of the Moon 2019 od Víno Vdovjak (web), tedy lokalita Veľká Tŕňa a slovenská část Tokaje. Jde o botrytickou záležitost z odrůd Furmint, Lipovina a Muškát žlutý. Jednodenní macerace, fermentace v nerezu spontánně a poté zrání v 500l sudech. Nečiřené, nefiltrované a jen trochu zasířené. Tmavší, matnější zlatá barva. Expresivní, výrazná vůně, sušené meruňky, přezrálé broskve, medovost a kořenitost, houby, trochu svěžejší citrusová linka a pomerančová kůra. První dojem je zřetelně „sladké víno“. V chuti ale spíše suché, byť trocha cukru tam je, plnější a opravdu velmi intenzivní, dost kyselin a velmi pěkná délka s teplým dozníváním výraznějšího alkoholu. Medové, sušené ovoce, koncentrace. Možná trochu hrubší a lehce neotesané, ale charakterní zajímavé víno. Pro mne spíš na jednu skleničku než popíjení celý večer, ale v otevřené lahvi drží perfektně, takže žádný problém. U nás běžná cena po lahvi ve Vinotéce u Lachtana (já mám z Vinohrad, ale asi mají i na Smíchově) 490 Kč. Vdovjaka vozí více věcí ze sortimentu a mají i Oakenshield, který se nedávno objevil ve více než eklektickém přehledu „25 vín, která musíte ochutnat před smrtí“ v britském Evening Standard :-)
O víkendu jsem měl možnost znovu ochutnat Dornfelder 2019 qvevri z Experimentálního vinařství Trejbal (FB), o ochutnávce celé sady vín jsem tu měl článek v červnu. Kousek osm měsíců v kvevri pod zemí bylo tenkrát jediné víno, které mi vyloženě nechutnalo. A s potěšením musím říct, že se podle všeho tenkrát jednalo o divnou láhev, protože tentokrát to bylo mnohem lepší! Tmavé v barvě a stejně tak v aromatice, poměrně intenzivní do tmavých plodů až lesních, ostružiny, něco divokosti a pikantnosti. Zároveň jasně ubezpečuje, že v chuti budou kyseliny, nic teplého. V chuti čisté, šťavnaté, s výraznější kyselinou, zábavné a dobře pitelné. Mnohem lepší. Tak nějak jsme se shodli, že jde o nejlepší kvevri Dornfelder v Čechách. A v rámci této kategorie pravděpodobně i jeden z top na světě! ;-)