O svátcích jsem otevřel Sauvignon Sekt 2019 Extra Brut z řady Soul od vinařství Fabig (web), domácího specialisty na odrůdu (nedávno jsem tu trochu kontemploval nad jeho nejdražší lahví). Čistě sovošové bubliny vyrobené klasickou metodou, na kalech v lahvi rok a půl, dozážováno na čtyři gramy. Teprve druhý ročník tohoto vína, ale první celkem slavil úspěchy a rychle zmizel. Spíše světlejší barva, fajn perlení menších bublinek. Čerstvá, čistá, svěží vůně, pocitově trochu reduktivní a svědčil tomu vzduch, citrusové tóny (grep, kůra), florální linka a mineralita. Suché, přímější, čisté, s výraznější kyselinou, osvěžující a výborně pitelné. Zmizlo snadno a rychle, fajn bublinky. Čekal jsem možná trochu komplexnější dojem, ale rozhodně potěšilo.
Když jsme u bublin… nedávno jsem otevíral jedny z Chorvatska, Pjenušac Brut Nature z vinařství Clai (web). Podnik s 10 hektary vinic (staré výsadby, vápencový flyš a těžší jílovité půdy) a 5 hektary olivovníků, na Istrii. Vše v bio režimu, čistě i ve sklepě. Tohle víno je odrůdově Malvazija Istriana, Chardonnay a Plavina z ročníku 2017. Malvazija a Chardonnay se přímo lisují a pak přidají k Plavině, kde směs maceruje a fermentuje několik dní. Po vylisování dokvasí v nerezu a vše leží rok tamtéž a také v dubových sudech. Následně druhotná v lahvi, na kalech dva a půl roku, a po odstřelu bez dozáže. Pěkná, starorůžová barva, fajn perlení menších bublinek. Aromatika evokující drobnější červené plody, trochu nazrálejší, toastová, minerální, sušené květy. Poměrně seriózní projev. Úplně suché v chuti, čisté, trochu navinulé červené ovoce a citrusy, strukturované, delší, dotyk tříslovin, mírně nahořklý konec co volá po dalších doušcích. Hodně zajímavý kousek. Budu se muset Chorvatsku věnovat víc!