Dnes se podíváme na výtečné italské bubliny. Azienda Agricola Giuseppe Contratto (web) Metodo Classico Millesimato Pas Dosé 2014 je vínem od tradičního producenta skvělých čistě ročníkových šumivých vín, vermutů a likérů založeného už v roce 1867, na vinětách mají obrázek z reklamních plakátů vinařství z dvacátých let a jejich sklepy alias „vinná katedrála“ s až jedním a půl milionem zrajících lahví jsou dokonce památkou UNESCO. Rodinný podnik v roce 1993 získal nového majitele, palírnickou rodinu Bocchino. A v roce 2011 pak přešel pod křídla vinařství La Spinetta, ale stále funguje jako samostatné vinařství a značka a spojení naznačuje jen malé kolečko s tradičním nosorožcem od Dürera na zadní vinětě :-) Nový investor ale znamenal nákup dalších vinic v nejvyšších částech Langhe a vstup Contratto do sdružení producentů bublin v rámci apelace Alta Langa. Ve vinicích bio a snaha o udržení starých výsadeb, redukované výnosy, ve sklepích většinou několikaměsíční zrání ještě před druhotnou fermentací a u některých vín i v sudech, delší doba na kalech v lahvi (a jedou i větší formáty, až devítilitrový Salmanazar) a ruční setřásání kalů.
Tahle ročníkovka úplně bez dozáže je jejich hlavní a „základní“ víno a největší produkce, okolo 90 tisíc lahví ročně. Odrůdově jde o 80 % Pinot Nero a 20 % Chardonnay, kvašeno v nerezu a tam i devět měsíců leží a následně jde na druhotnou do lahví, kde zůstává na kalech nejméně 4 roky. Konkrétně toto víno bylo odstřeleno, a datum uvádí rovnou na vinětě, 2. října 2020 a zrálo tedy přes pět let a další rok po odstřelu mělo na srovnání než jsem ho pil :-) Tmavší barva, nazlátlá, výrazné perlení malých bublinek. Seriózní, komplexní, výraznější již nazrálejší vůně s dost „šampaňským dojmem“. Navinulejší malvice, hlubší, trochu hutnější, krémovost a máslová sušenka, minerální linka. Suché, poměrně výrazné a trochu plnější, dost kyselin, pečené jablko a citrusová linka, delší, minerální, lehce pražená rýže. Výborné klasické bubliny na úrovni šampaňského. Vozí Eno.cz a cena je 755 Kč.