V sobotu se, už to vypadá více než nadějně, v Táboře uskuteční další ročník festivalu naturálních vín Bottled Alive, vzhledem k situaci s vinaři rozloženými do vícero prostor a dalšími protipandemickými opatřeními. Ale žít je potřeba a sám jsem po podobných akcích dost vyprahlý a moc se těším. A to je vlastně všechno, co jsem vám chtěl dneska říct :-) Ale teda aby nebyl zápisek tak krátký, doplním i poznámky k tematické lahvi. V rámci výběru vín servírovaných po skle do jedné restaurace jsem pil kousek od Weingut Schmelzer (web) z Golsu, biodynamické Demeter certifikované nesířené bílé, které Georg nazval Big Nature White Wine. Kde big odkazuje asi především k velikosti lahve, prodává ho v litrovkách pod šroubovým uzávěrem :o)
Jde čistě o samotok z odrůd Müller-Thurgau, Grüner Veltliner, Welschriesling a Sämling 88 (nebo, jak je po světě známější, Scheurebe; ale v Rakousku z nějakého důvodu stále hodně používají původní název ze šlechtění), kdy Sämling byl macerován nějakou dobu na slupkách a školen v dubu, ale ostatní odrůdy jen v nerezu kde i následně došlo ke scelení a dalšímu zrání. Lahvováno bez čiření a filtrace. Ročník není uveden, ale mělo by jít o 2019. Tmavší žlutá barva, opalizující, ale k tónům intenzivněji macerovaných vín má daleko. Hned po otevření lehce funky „právě jsem otevřel plechovku lančmítu“, ale jakmile nasaje vzduch tak se usadí. Poměrně voňavé, hezký mix florálních tónů, trochy malvic a citrusů. Suché, lehké (jen 10.5 %) ale ne řídké, šťavnaté s fajn kyselinou, vyvážené, lehce pikantní a zároveň decentně krémové, bylinky a květy a trocha citrusů a slušně dlouhý závěr s dotykem tříslovin. Nic složitého, ale takové příjemné „aperitivní“ natur bílé co je zábavné popíjet klidně trochu většími doušky :-) Dovozce Veltlín chce běžně po lahvi za tuhle litrovku pět stovek, tj. přepočteno na sedmičku odpovídá 375 Kč.