Už podruhé (poprvé to bylo před pár měsíci a to šlo o setkání s několik dní otevřenou lahví, ale i přesto v super kondici a zábavnou) mne dost zaujala Frankovka 2019 od Vinařství Bystřický (web), dnes již 2.5 ha vinařství specializujícímu se na červená, kterému se budu věnovat blíže myslím záhy. Jsme v Bořeticích, u čistě vedených keřů v trati Trkmanska. Po spontánní fermentaci a třítýdenní maceraci ležela 20 měsíců na kalech v použitých dubových barrique sudech Seguin Moreau, lahvováno bez filtrace a jen s decentním sířením. Víno je to docela výrazné, ve vůni zralejší a teplejší, se sladkostí červených peckovin až do sušených i sladší „vánoční“ kořenitostí. V chuti plnější a poměrně koncentrované ale s pěknou trochu vyšší kyselinou která vše vyvažuje, šťavnatá červená ovocnost, dobře zapracované dřevo, kořenitost, poměrně dlouhé. Preferuji frankovky vlastně v trochu lehčím stylu, ale tohle je výborně udělané, nepřestřelené dřevem a vůbec fajn.
Když jsme u téhle skvělé odrůdy… Nedávno jsem tu psal o výtečné frankovce maďarské a teď otevřel od vinařství druhou ze stejné kvalitativní řady ale jiné vinice. Heimann & Fiai Bati Kereszt Kékfrankos 2018 pochází ze severně orientovaného svahu chráněného ze dvou stran lesem, z výsadeb z roku 2002 na spraši, polohy která typicky dozrává o dva až tři týdny později než ostatní v okolí. Ač to aktuálně chtějí směřovat trochu jinak, viz starší článek, tak z logistických důvodů kvašení v nerezu a bez třapin, delší macerace (skoro měsíc), zrání 8 měsíců v 1000l maďarských sudech, lahvováno bez čiření a filtrace. Nijak tmavá barva. Aromaticky na pomezí červených a tmavých peckovin, svěží a sladší, s dotykem dřeva a jemné kořenitosti. Suché, čisté, šťavnaté, vyvážené, s fajn kyselinou, černé třešně, lehce florální, jemnější a skvěle pitelné, vlastně docela elegantní. Středně plné ale relativně lehkonohé a takové… mile fajn :-) Dá-li omikron, tak vinař dorazí 26. ledna do Prahy a bude tu mít degustaci jak vín z tohoto projektu, tak i z rodinného vinařství Heimann Családi Birtok.