Tentokrát to bude zase trošku „vinné exotiky“. O projektu Equipo Navazos jsem se to zmiňoval už několikrát, dělají hodně zajímavé věci. Jednou z nich jsou také nefortifikovaná vína z Jerezu (viz problematika nefortifikované sherry a také nějaké aktuální změny v předpisech oblasti) a jeho okolí. V nich se snaží konzumenty přesvědčit, že i třeba taková odrůda Palomino Fino může dát pozornosti hodné běžné tiché bílé a zajímavou se nestává jen technikami školení. Po variantě z vnitrozemí v ročníku 2015 přichází OVNI Palomino Fino 2018, navíc z chladnějšího vlhčího ročníku, z vinic poblíž pobřeží u Sanlúcaru, Pago Miraflores la Baja. Fermentovalo spontánně v klasických sherry sudech a školeno bylo jen asi půl roku v nerezových tancích s decentní vrstvou flóru. Ne nějak vyloženě úmyslně. Prostě ve sklepích, kde se běžně vyskytuje, se mu v podstatě (bez fortifikace, a tohle má jen 11.5 % alkoholu) nejde vyhnout.
Láhev burgundská, šroubový uzávěr. Barva světlejší slámová. Zábavná vůně, čistá, s decentním manzanilla heřmánko-slano-mořsko-mandlovým štychem, jablko, vlhká zeď, citronová kůra. V chuti naprosto suché, lehčí, s poměrně výraznou kyselinou, kombinace florální linky, jablka a citrusů a lehká oříškovost, decentně slané ale nijak dlouhé. Je to víno určené na běžné pití, není zamýšleno jako nic vyloženě sofistikovaného, spíše jako nový čerstvý pohled na potenciál oblasti. A v tomhle ohledu je to určitě úspěch a poměrně charakterní bílé, poctivě připravené, kde láhev s chutí vypiju. A necelých 12€, které jsem za víno zaplatil, mi přijde v pohodě a investice nelituji. Jen prostě… za stejné peníze se dají koupit fantastické ukázky fino a manzanilla sherry, ze kterých už budu vyloženě nadšený.