Aligoté, ta druhá odrůda, dlouhodobě vnímána spíše jako „poznámka pod čarou“ bílého Burgundska a dominantního Chardonnay, které tamním velkým vínům kraluje. Popisována jako jeho tenčí, kyselý kolega vhodný především coby základ pro tradiční koktejl Kir (v kombinaci s crème de cassis). Přitom do konce devatenáctého století byla role Aligoté mnohem důležitější, začátek přesazování vinic na americké podnože po epidemii fyloxery na konci 19. století však znamenal začátek jeho úpadku. V posledních několika letech ovšem zažívá malou renesanci. Důvodem zvýšeného zájmu jsou nejen nižší ceny (ovšem i ty už letí nahoru), ale také styl vín, umí nabídnout dost charakterní projev a ona „tenkost“ a „kyselost“ v posledních letech je spíše přívětivou lehkostí a svěžestí. Prostě má přirozeně dost kyselin a méně cukru a tím pádem i alkoholu, při současném oteplení hezky dozraje a zároveň nemá sklony ke zbytečné tučnosti. Naposledy se mi do sklenky dostalo Bourgogne Aligoté 2019 od Domaine François Carillon (web) z Puligny-Montrachet, které je praktickou ukázkou, jak moc fajn tahle odrůda při troše péče může být. Vzestup kvality Aligoté v posledních letech jde přičíst na vrub nejen klimatickým podmínkám, ale opravdu spíše snaze o seriózní výsledky a větší péči, které odrůdě vinaři věnují. Mimo jiné proto, že za vína s tímhle jménem už dostanou o dost víc peněz než dřív.
Hrozny pro tohle víno pocházejí z vinic u Puligny-Montrachet a hned vedle u Corpeau. Jde o staré výsadby, 60+ let, a navíc klonu Aligoté Jaune Doré, s menšími zlatými bobulemi intenzivnějšího projevu ale typicky výrazně nižších výnosů. Vinice vedou aktuálně velmi blízko bio režimu, ale oficiálně je to spíš integrovaná produkce. Víno zraje téměř rok v klasických malých dubových burgundských sudech (dřevo Allier), desetina z nich je nová, a smíšené sudy pak ještě leží půl roku ve foudre (nebo nerezu). Víno na první dobrou „burgundský“ dojem :-) Pěkná citronová barva. V aromatice bezvadná kombinace citrusů, až směrem do limetky, a jen decentních aromat ze dřeva, fajn krémovost, jemnější kořenitá linka. V chuti suché, vyvážené, citrusové, krémové, se skvělou lehkostí a zároveň důrazem, dobře strukturované, s minerální linkou a slušně dlouhou dochutí. Za tohle by leckteré současné Chablis vraždilo! :-)