První dnešní zastávka bude v Rakousku, v Burgenlandu, u Blaufränkisch Kirchholz 2017 biodynamického vinařství Weingut Weninger (web). Tahle frankovka už je zástupcem jednotlivých vinic, zde konkrétně na spraši a jílu a štěrkopíscích. Přímo navazuje na polohu Hochäcker, ale přeci jen se trochu liší a krom onoho štěrkopísku navíc svou roli hrají i starší, až šedesátileté, keře. Kirchholz pro mne byl ve starších ročnících obvykle takový „sweet spot“ frankovek od Weningera, charakterní víno s potenciálem zrání ale přístupnější (i cenově) než třeba Dürrau nebo Steiner. A obecně o Weningerovi jsem toho tady už sepsal spoustu. Tohle je samozřejmě ruční sběr, spontánní fermentace a macerace deset dní v dřevě a betonu. Zrálo 18 měsíců ve velkých dřevěných sudech, lahvováno bez filtrace a jen s 5 mg/l přidaných siřičitanů. Burgundská láhev, celokorek ještě zalitý voskem. Rubínová barva. Fajn aromatika kombinující červené peckoviny, až lehce navinulé, s kořenitostí a trochou divokosti. Suché, středně plné ale lehkonohé, šťavnaté, s pěknou kyselinou a slušně dlouhé, hezky postavené a sympatické. Druhý den s výraznější zemitostí a otevřenější a trochu se bojím, co s tím udělá další vzduch. Upřímně… určitě „naturálnější“ než dřív, ale tenkrát mi to přišlo jako lepší a serióznější víno. Franz Weninger svá vína obecně trochu „odlehčil“ a ač mne to baví (hlavně u základnějších vín) a vše je přístupnější a snáze pitelné, tak si upřímně nejsem stoprocentně jist, jestli u těch terroirových kousků je vždy úplně na místě.
A když už pijeme tuhle krásnou odrůdu… otevřel jsem nový ročník „Red Label“ od vinařství 7 Řádků, o předchozím jsem psal rok a půl zpátky a rozproudila se tam zajímavá debata o karbonické maceraci a příbuzných tématech. Každopádně opět Frankovka tentokrát ročníku 2020 z Němčiček, macerováno čtyři týdny s třetinou celých hroznů a školeno deset měsíců jen ve starém barrique sudu původně z Bordeaux. Láhev burgundská, se zavoskovaným hrdlem a celokorkem. Pěkná rubínová barva. Voňavé, do červených peckovin s fajn jemnější kořenitostí a florální linkou, veskrze milé. Suché, čisté, středně plné, červeně ovocné, šťavnaté… moc fajn poctivé přirozené pití, každá sklenka baví!