Loni jsem se tu dost rozepsal o odrůdě Sylvánské zelené nad dvěma skvělými kousky od Weingut Horst Sauer (web) z Eschendorfu v německé oblasti Franky. Letos jsem si od vinařství skrze pana Skleničku pořídil malý degustační set vín z ročníku 2021, který to zatím vypadá bude dost vyhovovat mé deviantní touze po výrazných kyselinách :-) Propíjet se krabicí jsem začal lahví z kategorie VDP.Ortswein, konkrétně to byl Escherndorfer Müller-Thurgau trocken 2021, tedy víno vesnické ač původ by měl být hlavně z Erste Lage Escherndorfer Fürstenberg. Čistě nerez, pár měsíců na jemných kalech s trochou batonáže, lahvováno do klasického „kozího měchu“ se šroubovým uzávěrem. Analyticky (i po těch letech mne stále na degustacích překvapuje, kolik hostů tahle čísla od vinařů vyžaduje a cítí se trochu ublíženě, pokud nejsou k dispozici ideálně rovnou na seznamu vzorků) je tam 11.5 % alkoholu, 6.1 g/l kyselin a 4.3 g/l zbytkového cukru, ale osobně bych asi tipoval cukru méně a kyselin více. Světlejší, zelenkavá barva. Čerstvá, živá, energická vůně, zelené jablko a lehká listnatost a decentní dotyk citrusů. Suché, lehčí a štíhlejší, s krásnou kyselinou a osvěžující parádní pitelností, ovocnost opět do jablka a trochu citrusů, velmi dobrá délka. Tohle mne baví moc a krásná ukázka (viz i starší video ;-), že tahle odrůda za pozornost stojí!
Není to tak dávno, co jsem se zde věnoval Kreinbacher birtok (web) ze Somló, nad lahví jejich základního furmintu. Dnes to bude ze stejné řady a ročníku další zásadní odrůda oblasti, víno svatebních nocí, Juhfark 2019. Odrůda v čisté podobě, lisovány celé hrozny, z 3/5 připraveno v nerezu a ze 2/5 ve francouzských a maďarských sudech objemu 500 až 2500 litrů, vyzráváno před lahvováním osm měsíců. Láhev burgundská se šroubovým uzávěrem. Trochu tmavší citronová barva. Ve vůni již trochu nazrálejší, s dost zajímavým mixem železité minerálky, kouřovosti, žlutého sadového ovoce a nečekaným dotykem tropika do ananasu. V chuti suché, středně plné, s mírně medovou linkou, žluté ovoce, lehká krémovost, trochu pecičková nahořklost, delší teplejší doznívání s dotykem slanosti a železitosti. Somló to je a není vůbec špatné, ale kdybych si vybíral znova, asi sáhnu po Furmintu. Cena stejná, 260 Kč v restauraci Danu při lahvi sebou.