V rámci finálních příprav na sobotní Sherry & vnitřnosti jsem si pro inspiraci neodpustil něco z plánovaných vín nalít. Volba padla na Amontillado „Viña AB“ Seco 12 Años z vinařství González Byass. O tomhle víně jsem se dost detailně rozepisoval v článku Ani A, ani B… Viña AB a poté znovu, už o jeho aktuální dvanáctileté inkarnaci, v Evoluce jednoho vína. Má docela výraznou vůni, krásně oříškovou s trochou leštidla na dřevěné skříňky, sušeným ovocem a pomerančovou kůrou a pod tím vším jasná pikantnější linka úvodního zrání pod flórem. Je to až překvapivě šťavnaté, naprosto suché a vlastně docela lehkonohé, ale s delší teplejší dochutí. I v chuti oříšky, něco slanosti a oliv, trocha svíravosti a hořké čokolády. Charakterní a zábavné. Věřím, že to o víkendu osloví i někoho dalšího. A kdyby ne… já se o zbylé víno postarám :-)
I u druhého dnešního vína jsem si základ položil dříve, řeč bude o vinařce Verónica Ortega a jejím ROC 2017. V minulosti jsem tu totiž měl srovnávačku ročníků 2015 a 2016. Opět jsme tedy v Bierzu a u velmi starých (v zóně 90 let) keřů odrůdy Mencía, snad jen s drobnou příměsí odrůd Godello, Doña Blanca a dalších. Zase rozumných 13.5 % alkoholu, moje láhev byla č. 47 z celkových 4738. Celé hrozny, fermentace spontánní ve velké otevřené 5000l dubové kádi, ruční potápění matolinového klobouku, celková macerace asi tři týdny. Zrání v 800l amfoře a burgundských 228l dubových sudech (druhé a třetí použití), lahvováno v březnu 2019 bez čiření a filtrace. Ročník 2017 byl hodně náročný, část vinic poničil mráz, výnos byl nižší. Pěkná rubínová barva. Bohatší, poměrně zrale ovocné spíše směrem tmavé plody, peckoviny a až lesní jako ostružiny, ale s fajn herbální linkou, živočišností a trochou čokolády a lékořice. První dojem byl „Frankovka potkává Burgundsko“ a těžko se mi ho pak zbavovalo. Suché, čisté, strukturované, se sladším měkčím tříslem, bohatší a teplejší ale stále se svěžestí a energií, poměrně dlouhé. Minerální linka, struktura. Seriózní, efektní krásné červené. Udělal jsem si radost lahví na oslavě narozenin při večeři v El Camino, víno jsem tedy nezkoumal alespoň dva dny jak je u mne zvykem, padlo během dvou hodin. Ale alespoň dostalo šanci v karafě. Opravdu skvělá věc.