Včera byl International Cava Day. Já byl navečer na běžeckém závodě, ale Instagram mi „svátek“ připomněl a tak jsem si ještě večer ještě před spaním dal alespoň sklenku Raimat (web) Cava Brut Nature, mírně netradiční spojení odrůd Chardonnay a Xarel·lo, ale zato z bio certifikovaných hroznů. Na lahvi bohužel neuvádějí ročníkovou bázi ani datum odstřelu, ale na kalech v lahvi zůstává přibližně rok a půjde o úplně nejnovější šarži, kupoval jsem ve Španělsku (a koukám, že u nás prodává justWine). Vinařství spadá pod Grupo Codorníu, ale jede si docela samostatně. Opakovaně jsem si užíval jejich vyšší řady, o něčem i psal, tohle bylo mé první setkání se základem. Světlejší citronová barva, slušné perlení menších až středních bublinek. Poměrně výrazná, trochu zemitější vůně, sušené bylinky a citrusy, minerální linka. Úplně suché, přes pouhých 11.5 % pocitově slušně plné, fajn kyseliny a pitelnost, dobrá stavba i délka, lehce citrusová kůra nahořklost v závěru. Slušná základní cava s bonusem bioprodukce.
Neodolal jsem a pořídil The Anthropocene Epoch Mencía 2017 od vinařství d'Arenberg (web) rodiny Osborne. Nejsme ve Španělsku, ale v Austrálii, v McLaren Vale, u jednoho z největších tamních rodinných producentů (200 hektarů vlastních a dalších 700+ nákup) s více než stoletou historií ale zároveň všemi vinicemi, vlastními i pronajatými, v certifikované bio(dynamické) produkci. Tahle biodynamická Mencía je prý šlapaná nohama, lisována v klasickém vertikálním lisu, kvasí ve starých francouzských sudech a v těch i 9 měsíců zraje a je lahvována bez čiření a filtrace, do lahve tvaru bordeaux se šroubovým uzávěrem. Tmavá rubínová barva. Vůbec jsem nevěděl, co od vína čekat, ale první dojem byl spíš… Austrálie než Mencía :-) A vlastně se přiznám, že odrůdu, alespoň tak jak ji znám z Galicie, bych v tom hledal jen těžko. Zralejší ovocnost, ale nic džemově přestřeleného, spíš tmavší plody a něco kořenitosti, černé olivy. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné a slušně postavené, se sladší tmavší ovocností ale opět ne přezrálé, spíše uhlazenější třísloviny, slušná délka. Inu proč ne, jsem za tu zkušenost rád.