Udělal jsem si o víkendu radost a otevřel jedno „gégéčko“, konkrétně od vinařství St. Antony (web) z Niersteinu, 2018 Riesling Nierstein Orbel Großes Gewächs. O vinařství už jsem se tu rozepisoval a detailně se zabýval dalším jejich zajímavým a lehce netradičním GG, Niersteiner Zehnmorgen. Oproti němu je ale Orbel, tvořící závěr Červeného svahu, polohou naopak známou a slavnou a patří mezi vůbec nejlepší vinice v celém Rheinhessen. Jde o vinici chladnější, typicky s „nervóznějším“ projevem vín, i přes koncentraci nejde ani u tamních top představitelů čekat nějakou tučnost a mohutnost, jejich kouzlo se skrývá jinde. Tohle je fajn příklad. Připraveno čistě v nerezu, fermentace spontánní. Výraznější citronová barva. Mírně netradiční a lehounce funky vůně, železitě minerální s trochu mořskou řasovou slanou linkou k tomu, malvice v kombinaci s citrusy. Suché, čisté, dobrá koncentrace ale relativně lehkonohé (jen 12.5 %) a snadno pitelné, šťavnaté, vyvážené, decentní dotyk cukru, se zajímavou stavbu. Opět kombinace malvic a citrusů, mineralita, slušná délka… charakterní kousek, který jsem pil s chutí. Asi jsem měl už lepší Orbel a komplexnější GG ryzlinky, ale tohle potěšilo též. A 19€ ve vinařství byla fér cena.
A když jsme u ryzlinků, tak jeden ze… Španělska. Konkrétně Waltraud Riesling 2019 z od tamního giganta Familia Torres, čistý rýňák z Katalánska, DO Penedès. Už jsem tu psal o starším ročníku, v rámci článku o „vinném sběratelství“, najdete tam i informaci o původu jména. Nová viněta nese dílo ženy, po které je víno pojmenované, a rozhodně vypadá lépe než dříve. Hrozny stále pocházejí z vinice Fransola v Alts d’Ancosa, z nadmořské výšky okolo 550 metrů na červené jílovo-vápenité půdě. Fermentováno za nižších teplot a vyzráváno čistě v nerezu, lahvováno do hnědé pistole s kovovou záklopkou a celokorkem. Světlejší citrónová barva. Čerstvá, poměrně výrazná aromatika, která spojuje malvice i s pecičkami, trochu florální linky a citrusů s jasnou petrolejovou linkou. U které se můžeme bavit, zda je to horko a vodní stres, lisování pod příliš vysokým tlakem, minimálně u relativně mladého vína vada nebo snad „typický projev odrůdy“ ;-) Suché, čisté, s fajn kyselinami ale nic přísného a navíc lehce zakulaceno trochou zbytkového cukru, slušná délka a pitelnost. Nekomplikovaný a přístupný Riesling trošku evokující Alsasko. Inu proč ne. Navíc jsem za něj dal jen 9€, v bezcelní zóně na lodi mezi Stockholmem a Turku. Jo, přivezl jsem si španělský rýňák z lodi ve Skandinávii. Stydím se!