Jedním ze zajímavějších vín, a lahví mimo síť supermarketů ale z lístku fajn restaurace, které jsem teď v Itálii vypil, bylo Bianco di Ampeleia 2020 (web). Biodynamické Demeter certifikované Toscana Bianco, v drtivé převaze z odrůdy Trebbiano doplněné o odrůdy Malvasia Bianca a Ansonica, ze společných namixovaných výsadeb na jílu a vápenci. I sklizeno najednou a kvasí společně, po zhruba týden i v kontaktu se slupkami, a zraje nějakého půl roku jen v betonu. Lahvováno nečiřené a nefiltrované, celková síra jen 23 mg/l. O vinařství už jsem se tu zmiňoval, společně s přáteli za ním stojí královna odrůdy Teroldego Elisabetta Foradori, která se rozhodla „sestoupit z hor blíž k moři“ :-) Ale za vína je zodpovědný a plně je vytváří Marco Tait. Víno je v barvě výraznější, takové matnější žluto-oranžové. Ve vůni poměrně výrazné, kombinace podzimního sadu s florálními tóny a středomořskými bylinkami, trochu citrusová kůra, zábavné. V chuti úplně suché, s fajn kyselinou a poměrně lehké (jen 10 % alkoholu!), ale má to zároveň důraz, lehkou svíravost a dotyk tříslovin, opět malvice a bylinky, slušná struktura a délka. Zábavná věc, v letním vedru a s výhledem na moře jsem pil s velkou chutí, ale našel bych pro to využití i na podzim doma :-)
Tohle víno asi zrovna nebude, ale mnoho dalších zábavných a naturálně osvěžujících, z Itálie ale nejen odtamtud, budete moct pít na dalším Družstvu! Ano, neumřeli jsme, ještě se snažíme :-) Družstvo wine pop-up #25: Mi piace frizzante (viz událost na Facebooku případně informace na Instagramu) se odehraje v Praze již 22. srpna. Vína, jídlo i lokalitu odhalujeme postupně. Přijďte :-)