Před dvěma lety jsem se tu v článku zmiňoval, jak moc mi chutnal (a v té době ještě nenalahvovaný) Pinot Noir 2019 z vinařství Krásná Hora (web). Zakoupil jsem potom dva, tři kartony domů a spoustu lahví už vypil, ale mám dojem, že o víně vlastně už pak nikdy nepsal. Další láhev padla včera s přáteli na večeru s deskovkami (pokud je někdo fanouškem, tak rozšíření Vzestup Iksu ke hře Duna: Impérium z toho dělá mnohem komplexnější a zábavnější záležitost bez které to za mne už ani nemá cenu hrát a upřímně mám dojem, že původní verze byla o tohle úmyslně osekána, aby rozšíření prodali co nejvíc %-)) a furt je to moc dobrý. Světlejší opalizující jahodově červená barva. Docela voňavé, do červeného ovoce jako třešně a jahody, v aktuální nazrálejší podobně také sušeně-květinová a bylinková linka, dřevo krásně zakomponované. Čisté, suché, středně plné, šťavnaté, třešňovo-jahodové a lehce zemité, se spíše uhlazenými tříslovinami, výborně pitelné, zábavné. Stále mne dost oslovuje! :-)
A když jsme u pinotu… Původně jsem to chtěl nechat jen u výkřiku na Instagramu, kam jsem do příběhu hodil fotku červeného ve sklence s popisem: „Morava, Pinot Noir, certifikované bio, k dispozici v Lidlu za 149 Kč. A taky 15.5 % alkoholu a tedy ne úplně lehký letní pití, to už se blíží zóně fortifikátů a vermutů.“ Hned několik lidí, lépe obeznámených s naším trhem než já, se mne pak ve zprávách ptalo, zda myslím víno od Cibulky. A jo, bylo to Víno Cibulka, konkrétně Rulandské modré 2021 výběr z hroznů s původem deklarovaným v mikulovské podoblasti. Přiznám se, že jejich vína vlastně neznám. Dosud jsem je míjel, ač třebas jejich sekty vypadají hodně lákavě. Ale běžný supermarket a Pinot z bioprodukce jsou něco, co považuji za velké pozitivum, takové věci jsou potřeba. To víno má pěknou rubínovou barvu. Je u něj poznat odrůda, v její trochu otevřenější teplejší až lehce likérové podobě, kořeněné červené peckoviny, trochu kmínu. Je to suché, se solidní kyselinou, výraznější a poměrně plné, červeně ovocné, čisté, slušně dlouhé. Jen prostě… ten alkohol na sebe strhává pozornost a nepije se to kvůli němu dobře. Jsou červená, která tuhle úroveň alkoholu zvládnou a působí harmonicky, tohle ten případ není. A já si jen říkám… proč? Protože výběr z hroznů se bude prodávat lépe/za víc, i když sklizeno trochu dřív by to nakonec bylo asi lepší víno? Nevím. A samozřejmě uznávám i otázku vkusu, někomu tohle určitě sedne víc než třeba ten Pinot z Krásné Hory, který na ně bude moc lehký/kyselý/kalný a prostě zase úplně jinak jejich ideálu červeného.