Plnil jsem kalendář aktuálními ochutnávkami (pište pokud něco pořádáte či o zajímavé degustaci víte!) a narazil také na vinařství Weingut Bastgen (web) z Monzelu, s většinou vinic okolo obce Kesten, střední Mosela. Necelých pět hektarů, z většiny Riesling (ale experimentují třeba s odolnými jurskými červenými hybridy) a starší keře na terasách strmých břidlicových svahů, už přes deset let v certifikovaném bio a také členy Bernkasteler Ring. A čistě jedou i ve sklepě. Rozepíšu se o nich určitě víc časem, degustace mi vlastně jen připomněla, že jsem od nich nedávno měl jedno víno. Nešlo, jak je u mne obvyklé při oťukávání producenta, o jejich základ, ale naopak o vrcholné suché přivezené návštěvou. Konkrétně mladý Kestener Paulinshofberger Riesling Trocken Grosses Gewächs 2019. Jde o jejich top selekci z vinice, kvasí spontánně a dlouho do jara, školeno v tradičních foudres. Paulinshofberg je jakési východní prodloužení Braunebergu a jeho špičkových vinic, i tato poloha (hlavně její střední část) byla dříve považována za výjimečnou a díky novým aktivitám vinařům jako Fritz Haag se o ní asi zase bude mluvit více. Víno je aromaticky dost výrazné, s efektním žlutým ovocem do zralých meruněk a až tropika, mučenka a tak, s citrusovou a kouřovou linkou. A také krémovo-kořenito-vanilkovou, skoro jsem měl až dojem, že muselo být školeno v menších/novějších dubových sudech. Suché, s bezva kyselinou a intenzitou a koncentrancí, mladičké ale vlastně docela přístupné, se zralou žlutou sladší ovocností, slanou minerální linkou a fajn délkou. Výrazný, hodně až nečekaně líbivě efektní Riesling, jen co je pravda. Dováží Vinospol. Těším se na další kousky.
Ryzlinků jsem teď otevíral vícero, ale povětšinou šlo o vína, o kterých už jsem tu relativně nedávno psal. Výjimkou je mladý Riesling „1648 Traditions“ trocken 2021 od Weingut Thanisch (web) z Lieseru, jsme tedy znovu na střední Mosele. Rodina zde má vinařskou tradici od roku 1648, začali v Graachu (ale vinařství si nepleťte se slavnějším Weingut Dr. H. Thanisch). Jörg a Petra Thanischovi obhospodařují zhruba 8 hektarů, na vinicích jede v ekologičtějším režimu (ale ne bio), ve sklepě jde o moderní především nerezovou záležitost, byť s delším ležením na kalech. Zaměřují se na Riesling v různých podobách, ostatně k němu mají špičkové viniční polohy, ale docela si hrají třeba i s Chardonnay a Pinotem Noir, výsledky jsou dost zajímavé. Tohle víno je jejich základní kousek, ale v jistém smyslu i vizitka a cenově dostupná ukázka stylu vinařství. V mladičkém ročníku 2021 s necelými osmi gramy cukru a něco přes sedm kyselin. Čerstvý, svěží Riesling aromaticky do citrusů, s bylinkovou podbělovou linkou a fajn mineralitou. Pocitově spíše suché ale dotyk cukru znát, svěží, moc fajn kyselina, vyvážené. Nic složitého, přímočařejší ale gastronomicky dost vděčný a bezva pitelný kousek. Vdechl jsem na víkendové svatbě sestřenice a užil si dost. Vozí Bourgogne Wines a koukám, že je aktuálně v akci v Makru za dvě stovky. Mimochodem od vinařství už jsem tu v minulosti něco měl, v článku je navíc zábavných „jedenáct bodů vývoje vinného geeka“. Já jsem již plně ve fázi „vnitřní mír“ :-)