V minulosti jsem se tu krátce zmiňoval o jejich Scheurebe a bílé burgundě, ale vlastně ne o ryzlincích. Přitom jsem vypil docela dost základního (když pominu litrovky) gutswein a asi ještě víc, hlavně za poslední rok v ročníku 2020, vesnického Bechtheimer Riesling -S- trocken. Jsme tedy v Rheinhessen, ve vinařství Geil (web, celým jménem Weingut Oekonomierat Johann Geil I. Erben, pojmenováno po synovi zakladatele, který byl též mnoho let starostou Bechtheimu a také spoluzakládal Raiffeisenbank), rodinném podniku s pětatřiceti hektary vinic, z nichž si nejvíce považují tratě Geyersberg, Hasensprung a Rosengarten. Tohle jejich víno stojí o úroveň níže než traťovky (pochází z top vinic ale mladších výsadeb), ale je to skvěle udělané spätlese-styl nerezové suché bílé, které za nimi kvalitativně moc nezaostává a cena přívětivější. Aktuálně je už v prodeji ročník 2021 a já neodolal. Láhev pistole, šroubový uzávěr. Citronová žlutá barva. Čerstvá, energická, slinosbíhavá vůně. Lehce pikantní, kombinace ovocnosti až směrem do tropika (ananas, citrusy) se zralým jablkem. Suché, šťavnaté, jen velmi decentní dotyk cukru, osvěžující, s fajn ovocností do broskve a citrusů, slušná délka. Baví! Dobrovolně přiznávám, že mám ryzlinky v téhle mladistvé říznější podobě rád, ať si o tom myslí kdo chce co chce a nejraději by je ještě pár let archivoval. Což tohle klidně může, ono se bude pozitivně pár let vyvíjet. Beru u Kupmeto, kartonové počty :-)
A když už jsme v Rheinhessen… Na nedávné průřezové degustaci sortimentem justWine jsem si poctivě projel všechny zastoupené ryzlinky a jeden si pak rovnou odnesl na doma. Byl z vinařství Espenhof (web), o kterém jsem se tu už zmiňoval, a i když nedosahoval kvalit jejich vrcholné La Roche, tak mne hodně bavil. Je to víno, které nese na vinětě přímo jméno vinaře, Nico Espenschied (web), a jde o jeho novou „naturálnější“ řadu. Herz+Hand, Laura+Nico a tak :-) 2020 Riesling Alte Reben trocken pochází půl napůl z tratí Flonheimer Ringelberg a Uffhofener La Roche, z keřů 20+ let starých, sklizeň ruční, lisování především celých hroznů, spontánní fermentace z pětiny v nerezu a většina v dubových sudech pomalu až do ledna. Až do lahvování na kalech, hrubá filtrace a decentní zasíření a do lahví. Burgundská láhev se šroubovým uzávěrem. Na degustaci krásně čerstvé, čisté, s ovocností do meruněk a žlutých plodů a s decentní minerální linkou. Středně plné, šťavnaté, trocha cukru spolehlivě držena pod kontrolou vyšší kyselinou, vyvážené, žlutá ovocnost, dobrá délka, super pitelnost a tak nějak „mile“ fajn. Žádná divočina, poctivé a zábavné skvělé. S časem a více vzduchem se přidalo něco kořenitosti, mineralita a pikantnost jako by se zvýraznila a celek působil o něco pikantnějším a přísnějším dojmem. Každopádně hodně zábavný ryzlink!