Vinařství Krásná hora si nadělilo úplně nové webové stránky a společně s nimi také výrazné nové viněty některých lahví. A mají kupu vín, která jsem ještě nechutnal. Testování jsem začal dvěma verzemi odrůdy Pinot Noir, jejich srdcovky a odrůdy zásadní. Začneme bublinami. Blanc de Noir Sekt 2020 je nejnovější verze jejich dost úspěšných (po sklence je měla třeba mišelinská tříhvězda a jedna z top světových restaurací, Maaemo; pokud takovéhle věci berete jako měřítko úspěchu ;-)) suchých bublin. Původ hroznů ve viniční trati Nivky v Kobylí, jde o čistý Pinot Noir, lisovány celé hrozny, 30 % kvasilo v 500l starších sudech a 70 % je nerez, síření minimální. Druhotná fermentace v lahvi a na kalech lehce přes rok, po odstřelu (letos v červenci) bez dozáže a jako Brut Nature. Tmavší žlutá barva, fajn vytrvalé perlení menších až středních bublinek. Na první přivonění překvapivě seriózní a „pokročilá“ vůně, určitě bych tipoval víno vyzrávané znatelně delší dobu, hlubší, trochu navinulé do malvic a podzimního sadu, lehce kouřovo-minerální, velmi slušné. Suché, čisté, středně plné, výraznější, bezva kyseliny a šťavnatost a ovocnost, fajn délka a stavba. Možná mírně hrubší v závěru a z vůně jsem čekal snad ještě o kus víc, ale dost povedené bubliny. Stylově pro mne víc na pití samostatně a hrát si s nimi a nebo párovat s jídlem, spíš než jen jako nějaký přípitek :-)
Jako druhé víno jsem otevřel Pinot Noir 2021, tedy nejnovější ročník jednoho z jejich zásadních vín. Původ vinice Krásná hora, spontánní fermentace a tři týdny na slupkách, čtyři klony každý zvlášť a pak mix sudů různého stáří a velikosti (228 až 500l francouzské), zasířeno jen před lahvování na celkovou okolo třiceti. Láhev burgundská, kovová záklopka, celokorek. Světlejší rubínová barva, lehce opalizující. Čerstvá vůně, trochu divočejší, červeně ovocná (jahody, peckoviny)s herbálním štychem, decentně vlhká vápenitá zeď („Praskla stoupačka nebo k nám zatéká? Zkušenosti mám s oběma případy!“). Suché, čisté, o chlup plnější než si pamatuji předchozí ročníky ale i díky výrazné kyselině stále bezpečně v zóně šťavnaté pitelnosti. S trochu sladší červenou ovocností, pikantností, slušně dlouhé a celkově dost fajn. Ve sklence a s časem si hezky sedá a uhlazuje se, ostatně v lahvi je sotva tři týdny. Sympatické „natur“ červené, co zahraniční trh zas spolkne rychlostí nevídanou a na nás tady moc nezbude :-)