Při degustacích sherry ve Fajnšmekru jsem okukoval jejich regály s víny a mimo jiné tam sáhl po Weingut Im Weinegg (web) z Rheingau, konkrétně jejich mladém vesnickém 2020 Hochheimer Riesling trocken. Po delších zápiscích předchozích dnů a dvou náročných degustačních večerech (jsem plně uspokojen předáváním informace o flóru či aktuálních apelačních změnách v Jerezu na nejméně… tři dny!) si dneska odpočinu u sklenky rýňáku a poznámek k jediné lahvi :-) Když tak na to koukám, tak o vinařství jsem tu psal naposledy v roce 2013, byť od té doby něco sem tam i ochutnal. Vinař Fabian Schmidt už je o něco starší a tím pádem vypadl ze sdružení mladých vinařů Generation Riesling. Podnik se rozrostl ke dvanácti hektarům, ze kterých dělá k 90 tisícům lahví – tři čtvrtiny jsou suchá bílá, desetinu tvoří červená, další desetinu růžová a dělají i trochu bublin a sladkých.
Vinařství posbíralo pár ocenění a dobrých hodnocení v prestižních magazínech, kde postupně stoupá v „hvězdičkovém hodnocení“. Je bio certifikované a na cestě k biodynamické Demeter certifikaci, i ve sklepě vše čistě a něco vyloženě naturálně. U tohoto vína mají hrozny původ v tratích Stielweg a Reichestal, kvasí spontánně, zraje ve velkých starých sudech a do lahve (celkem 2671 kousků), pistole se šroubem, šlo na konci června loňského roku a bez větších úprav. Výraznější žlutá barva. Svěží vůně, trochu pikantní, celkem výrazná, citrusy, grep, minerální linka, dotyk sladkoosti, exotiky/kokosu. Suché, čisté, s moc pěknou ale nijak ostrou kyselinou, relativně lehkonohé ale důraz to má. Ovocnost do grepu, především ve fajn slušně dlouhém doznívání s trochou slanosti. Fajn, čistě udělaný sympatický kousek, piju s chutí!