Příprava na svátky! Otevřel jsem láhev z vinařství Karl Erbes (web), konkrétně Ürziger Würzgarten Riesling Auslese** 2003. Možná jsem měl počkat ještě rok do kulatých dvacetin, ale návštěva sladší vína ráda a tohle mi přišlo jako dobrá volba. Z tohohle tradičního rodinného vinařství jsem teď popíjel mladší suchoše a umí moc fajn věci, ale ta sladší až sladká poloha jim přeci jen svědčí o chlup víc. A zrát umí, měl jsem od nich 20+ let starých vín vícero a vždy úplně v pohodě v kondici. Tenhle ročník, v mnoha ohledech extrémní a s první opravdu brutální vlnou veder v novém století, byl zároveň prvním úplně od začátku v rukou Stefana Erbese, který podnik převzal o rok dříve, byť ve vinařství pracoval s otcem už od poloviny osmdesátých let. A jejich réva je povětšinou dost stará a také pravokořenná. Víno má tmavší, zlatě-medovo barvu. Od vůně zřetelně sladké, z pouhých 7.5 % alkoholu a přívlastku to je ale samozřejmě jasné předem, poměrně výrazné, zřetelně nazrálé, kombinující ovocnost jablka a sušeného ananasu s kořenitostí a výraznou bylinkovou linkou, k tomu mineralita a trocha kouře. Sladké ale s fajn kyselinou, krásná kondice, ta úžasná lehkost a snadná pitelnost kterou málokde jinde vidíte, opět bylinky a kandované ovoce, dobrá délka. Neulepené, příjemné, moc pěkné víno. I tyhle starší ročníky (si) dovezl pan Sklenička a o tenhle kousek se podělil, díky!
A když už jsme na Mosele… za poslední rok jsem opakovaně měl „Der Wurzelechte“ Graacher Domprobst Riesling trocken z Weingut Eifel-Pfeiffer (web) v ročnících 2017 až 2020. Nejčastěji to byla skvělá mladá dvacítka, naposledy jsem ale otevíral ročník 2019. Jak už název napovídá, jde o ryzlink z pravokořenné révy, která v roce 2020 oslavila krásných sto let! Vinařství z Trittenheimu, jeden z vícero Eifelů v oblasti, dokládá svou existenci zmínkou v dokumentech již v roce 1642 a jsou na to patřičně pyšní. Základem jejich vín jsou hrozny ze strmých svahů jedněch z těch nejznámějších vinic střední Mosely – Trittenheimer Apotheke, Graacher Domprobst, Graacher Himmelreich, Bernkasteler Badstube, Wehlener Sonnenuhr, Trittenheimer Altärchen či Neumagener Rosengärtchen. Celkem mají necelých devět hektarů, čistě odrůdy Riesling. Připravená v kombinaci nerezu pro fermentaci a starých sudů pro zrání a nijak zvlášť komplikovaně. Teplotu kontrolují, pokud se neděje něco špatně kvasí spontánně, vína nechávají okolo půl roku na jemných kalech. To, co jsem od nich měl, bylo vždy velmi v pohodě. Ale moje srdce tam přeci jen bije pro jiné producenty, i kdybychom zůstali jen u Eifelů tak určitě sáhnu raději po F.J. Eifel :-) Každopádně tohle konkrétní víno je lehce nazlátlé v barvě. Ve vůni již se známkami nazrávání, s kombinací sladší jablečně-peckovinové ovocnosti, trochu hlubší, s lehce medovou linkou a břidlicovou kořenitostí. V chuti spíše suché a se slušnou byť nijak výraznou kyselinou, s pěknou žlutou ovocností, zakulacenější, se dobrou délkou s dotykem slaných mandlí. Je to fajn, ale upřímně bych ocenil gram (či dva %-) kyseliny navíc. A věřím, že spousta ryzlinkofilů to bude mít podobně, zatímco kupa dalších tu jistou měkkost ocení a užije si. Pro mne bude tohle víno ideální nejspíš v ročníku 2021, tam se těším na znatelně přísnější projev! Vinařství má v nabídce CCVino.