Vinařství a vinohradnictví rozhodně v posledních letech neustrnulo a neustále se vyvíjí! Réva se stěhuje stále severněji a do nezvyklejších oblastí. Na fotografii níže můžete vidět novou progresivní techniku péče o velšskou vinici Gwinllan Conwy. Pod kmínky jsou rozloženy tisíce ovčích roun, které zamezující růstu plevele a odráží sluneční svit na keře. Lanolin v rounech též odpuzuje slimáky a další havěť. Vinice je bez herbicidů a pesticidů. A rozklad ovčí vlny navíc uvolňuje do půdy nutričně zajímavé látky. Jde o způsob, jak zužitkovat málo kvalitní a jinak prakticky neprodejnou vlnu, ekologicky pečovat o révu a zajistit, že i ve složitých podmínkách dozraje o trochu lépe. No nekecám, révě je v ovčí vlně prostě „tepleji“, pravda jen tím odrazem slunečního svitu, a dozraje do vyšší cukernatosti! A to se ve Walesu rozhodně hodí. Ještě bych jim navrhl nechat i trávu ve vinicích spásat ovcemi a také pěstovat odrůdy Juhfark a Pecorino, aby bylo ovčí dílo dotaženo úplně do detailu! Ne, není prvního dubna, technika vykazuje výtečné výsledky! :-) Ostatně dějí se i další zábavnosti. Třeba v Chile, konkrétně na ostrově Mechuque, vinařství Montes sype na vinice ve velkém skořápky mušlí a ústřic, taktéž pro zajištění lepšího dozrávání révy. Terroir, vole! O co jiné je to, když se původně bažina odvodní? Nebo když někde shrábne bagrem bar metrů zeminy skoro už na šutr? Případně, jako v případě vinice ze které vzniká slavné Tignanello, když ji celou pokryjí bílým vápencem nadrceným na malé kousky? O těch tunách zeminy navezených na Romanée-Conti a další vinice v okolí kvůli erozi ani nemluvě!
Připravuji zrovna článek o německém vinařství pro jeden časopis a zaujal mne aktuální PROWEIN BUSINESS REPORT 2022 s podtitulem „Ven z krize – současná situace v mezinárodním vinařském sektoru“, který pro veletrh zpracovala univerzita v Geisenheimu na základě průzkumu s 2455 odborníky z oboru ze 48 zemí. Krom celkem očekávaných ohrožení byznysu rostoucími náklady na vlastně prakticky všechno a problémy s dostupností… no zase prakticky všeho… jsem se tam dozvěděl i zajímavější věci. Třeba že v hodnocení „Které země původu vína jsou pro vás v roce 2023 nejatraktivnější?“ mají obchodníci z ČR na prvních třech místech, se shodným hodnocením, krom obligátní Itálie a staré dobré Francie také, světe div se, Německo! Export z Německa do ČR stále rychle stoupá a lze tedy věštit, že následující roky budou ty, kdy se konečně Ryzlink stane tou zásadní a všemi vyhledávanou odrůdou! Což je něco, co vinní nadšenci a profesionálové po celém světě odrůdě věští co tři roky posledních několik dekád. A prd! Pitomej sovoš a šardonka! A pro zábavu jedna mapka, prodeje Rieslingu v Newyorské metropolitní oblasti. Znatelně vede New Jersey! Kdyby se tohle udělalo pro Prahu a okolí, tak tam bude velmi tmavý flek v jedné části Vinohrad…
Původně jsem chtěl přinést ještě další naprosto zásadní zprávy ze světa vína, ale psaní o ovcích mne dost vyčerpalo. A navíc jsem dostal děsnou chuť na dobrý ryzlink! Tak snad jen zajímavá informace, že v čínské provincii Fu-ťien zabavili 40 tisíc lahví padělaných vín a doprovodné vybavení. Vína měla extrémně realistický vzhled, pro většinu spotřebitelů od originálu obtížně rozeznatelný. Jednalo se o naprosto nejtradičnější dvojku, Château Lafite Rothschild a produkci australského vinařství Penfolds, ty bych si v Číně opravdu raději nedával :-) Jen jedna čínská provincie svého času prý ročně vypila více Lafitu, než bylo celkem do celé Číny importováno. Čína se snaží padělky potírat, ale ne tak úplně z nějakého altruismu k výrobcům originálních vín a srdečného vztahu k problematice autorských (a obecně lidských, ale to je zas jiná písnička…) práv. Stejně jako u jiných padělaných potravin jim jde spíše o to, že v lahvích může být ledasco a představovat zdravotní rizika pro tu skupinu lidí, co si podobná vína, ač padělky, může dovolit…