Ve volném čase pomalu ale jistě zpracovávám zápisky z návštěvy Rheinhessen, chvilku to potrvá ale nějaké ty (snad zajímavé) výstupy budou. V mezičase alespoň pár degustačních poznámek. V restauraci poslední den padla láhev Kühling-Gillot (web) Nackenheim Riesling trocken 2014, tedy vesnického ryzlinku od skvělého biodynamického producenta z Bodenheimu, s vinicemi především u obcí Nackenheim, Nierstein a Oppenheim a špičkovými polohami na červeném svahu. Psal jsem tu o nich před více než deseti lety. Vinařství je neoddělitelně spjato s podnikem BattenfeldSpanier z Hohen-Sülzen, jejich produkce je také fascinující. Ale zpět k lahvi. Nové ročníky jsou značeny jako „VDP.AUS ERSTEN LAGEN“, nakolik to samotným vinařům úplně nejde z pusy. Původ hroznů je ze spíše nižších/plošších částí skvělých vinic na červeném svahu u Nackenheimu, kvasí spontánně v sudech (Stück a Doppelstück) a tam i zraje na jemných kalech. Čtrnáctka byl ročník komplikovanější, ale dobří vinaři z něj dokázali vytěžit fajn suchá vína. Víno je již znatelně nazrálé, s medovo-bylinkovou linkou, ale stále na pozadí je ještě poznat žluté ovoce, byť určitě nehraje prim. Je tam hezká kamenitost a kouřovost, v chuti je to suché, čisté, středně plné ale docela štíhlejšího střihu, vyvážené, dobře pitelné. Sympatický, nazrálejší kousek, který bych přiznám se vlastně možná klidně pil spíš v jeho trochu mladistvější podobě. Každopádně Kühling-Gillot umí a stojí za pozornost!
Nedávno doma jsem otevíral láhev Markus Molitor 2016 Riesling Zeltinger Sonnenuhr Spätlese trocken (Weiße Kapsel), tedy „suchý“ kousek od legendárního vinařství na Mosele. Mám to víno se dvěma trochu odlišnými vinětami ze dvou různých nákupů, ale obsah vypadá dost podobně :-) A na fotce vám dávám jenom korek, jak zhruba viněta vypadá viz starší článek, jen jméno vinice se liší ;-) Láhev pistole, kovová záklopka, celokorek. Tmavší citrónová barva. Výrazná, docela efektní vůně, břidlicově minerálně kořenitá, s medovou linkou, zralé žluté citrusy a lehce exotika, dotyk kokosu. Spíše suché ale trochu cukru tam je, vyvážené, s moc pěknou kyselinou, medovost, mineralita, délka, balanc, trochu uhlazenější (dříve mi přišlo ještě kulatější, nějak si to sedlo) ale každopádně výborné. Klidně bych to snesl o kousek říznější, ale nestěžuji si.