Chtěl jsem takhle v týdnu narychlo otevřít základní pinot od Weingut Dr. Wehrheim (web) z obce Birkweiler, tedy německé oblasti Pfalz. Už čerstvě nalitá sklenka mne překvapila jak skvělé to je a hlavně ještě lepší než si pamatuji. Ukázalo se, že jsem omylem místo základu sáhl po Siebeldingen Spätburgunder Muschelkalk 2018, tedy už vyšší řadě a vínu trochu starším, takže jsem pak lahvi nechal víc prostoru a dopíjel až druhý den :-) O vinařství jsem trochu psal právě v kontextu onoho základu. Tohle je ortswein čistě z vinic na lasturnatém vápenci u obce Siebelding hned vedle Birkweileru, certifikované bio a biodynamika, jsou členy respekt-BIODYN. Ruční sběr a selekce ve vinici a následně ještě ve vinařství, odstopkováno, několikadenní studená macerace, fermentace v otevřených kádích a následně něco přes rok zrání v barrique sudech z francouzského nebo místního dřeva. Burgundská láhev, kovová záklopka, DIAM aglomerovaný korek. Tmavší, výraznější rubínová barva. I aromatika poměrně výrazná, bohatší, efektně ovocná do višní a tmavšího červeného ovoce, s dobře integrovaným ale intenzivnějším dřevem (čas a vzduch má v tomto ohledu velmi pozitivní vliv a druhý den bylo ještě lepší), trochu pikantní, kůže. Suché, středně plné, šťavnaté, s moc pěknou kyselinou a stavbou, výraznější ale jemnozrnné třísloviny, dobrá délka. Opět hlavně červené ovoce, něco kořenitosti, seriózní moc pěkně udělané. Bezva věc. Vozí Der Weinschmecker.
O víkendu jsem na osvěžení otevřel Ca La Mar mustillant 2022 s jednou ze čtyř variant „sběratelských“ vinět, celou řadu můžete vidět na webu producenta Vins per estimar el vi (a láhev jsem měl od BIO Sueño). Je to mustillant, víno jemně perlivé, z certifikované bio produkce. Tak trochu tají původ, ale jde o specifickou řadu vinařství Gramona, jednoho z vůbec nejlepších producentů šumivek ve Španělsku, dnes už ne cava ale pod uskupeních Corpinnat. Pod jménem Gramona najdete hlavně déle vyzrávaná seriózní šumivá vína, tichou a další produkci přesunuli pod jiné jméno. „Kalamár“ (jméno je trochu jazykový hříčka a jde vyložit několika způsoby) je Parellada, Macabeo a Xarel·lo, s nízkým alkoholem jen 11 % a troškou druhotné fermentace v tanku. Ve štíhlé lahvi s veselou vinětou. Světlejší, lehce perlí. Svěží, čisté, projevem hlavně do bílého ovoce a trochu citrusů, jemnější a nevtíravě fajn. Suché, čisté, lehké, s příjemnou kyselinou, jemně perlivé, přímočaré a nekomplikované. Takové mile v pohodě, představu / chuť popíjet víno někde na sluníčku s výhledem na moře to vyvolává spolehlivě :-)