Vyrazil jsem na krátký výlet do Skotska, oproti tomu předchozímu méně zaměřený na palírny (i když Oban a Tobermory jsme zvládli) a víc na památky, přírodu a poklidný pobyt :-) Samozřejmě jsme pili spíš pivo a sem tam whisky, ale neodolal jsem zkoumat i vinné lístky a nabídku obchodů. A přiznám velmi nelokálně vdechnul trochu Beaujolais, fajn vyzrálou Barberu, šampaňské (dost mne zaujalo, jak často je tam vidět Le Black Label od Lansonu, pocitově „všude“ od sámošek typu M&S či Sainsbury's po hospody) a tak. A v jednom fajn pubu si dal i britské bubliny. V podobě klasiky Chapel Down Brut NV. Vinařství sídlí v Tenderdenu v Kentu, ale vinice mají i v Sussexu a Essexu, je to už docela velký „běžný“ producent, poprvé jsem o nich psal už před více než deseti lety a od té doby ještě expandovali. Zhruba půlka Chardonnay, třetina Pinot Noir a pak něco Meunier a Pinot Blanc a kapka Pinot Noir Précoce (v podstatě dříve dozrávající spontánní mutace Pinot Noir, v Německu na něj narazíte coby Frühburgunder).
Fermentace v nerezu, komplet malolaktika, na jemných kalech v tancích půl roku a pak druhotná fermentace v lahvi a tam na kalech minimálně rok a půl. Citronová žlutá barva, fajn perlení menších bublinek. Čisté, fajn aromatika do zralého jablka, krémovost, dotyk drobných červených plodů a toastu. Suché ale dozáž (nějakých devět gramů) znát, čisté, s dobrou kyselinou, ovocnost hezky kopíruje vůni, čisté, vyvážené, dobře udělané klasické šumivé. Nic velkého, mám v tamní produkci jiné favority, ale pokud někde v UK narazíte na flašku a bude přemýšlet zda si dát, tak obavy mít nemusíte :-) A to je pro dnešek vše. Níže najdete sbírku fotek, co jsem dával do příspěvků na Instagramu. Živě ve stories toho bylo víc, sledujte mne ;-) Kadopádně teď zpět do pracovního procesu…