V Praze otevřel nový podnik Marie B (web, článek na blogu Ambiente), tak trochu drzejší a divočejčí sesterský podnik michelinské La Degustation nacházející se nedaleko. Samotná Marie B sídlí hned vedle dalšího podniku z Ambi sítě, winebaru Bokovka, a obchodu Naše maso. Už tu oblast mají dobře ošéfovanou :-) Marie B jsou vlastně podniky dva, od desíti dopoledne tam funguje vinotéka/winebar Vin De Marie, ve které najdete hromadu především naturálně(ji) laděných vín jak z nabídky zavedených dovozců, tak i věci co si do La Degu / Marie B vozí sami (např. sortiment Morice) a doteď bylo komplikované se k lahvím dostat jinak než při jídle v restauraci. Vinotéka zavírá v šest a stává se součástí restaurace, jejíž hlavní část je ale sezení na baru okolo otevřené kuchyně. Večeře je aktuálně čtyřchodové degustační menu formou „carte blanche“, dostanete prázdný papír a tužku na poznámky. Co jste jedli se dozvíte až po jednotlivých chodech. Není to pro úplné introverty nebo na klidnou romantickou večeři ve dvou, okolo vás je stále dost živo a na baru sedíte i vedle cizích lidí. Personál s vámi po každém chodu rozebírá, co si tak myslíte že vám skončilo v žaludku. Takže nevhodné i pro osoby s příliš zbytnělým egem, trefit se úplně správně fakt není snadné :-) Každopádně všechna jídla byla moc dobrá až skvělá a večeři i vína jsem si dost užil, ale na hodnocení gastronomie jsou tu povolanější :-)
Zápisek jsem vlastně začal psát kvůli jedné překvapivé lahvi z večera. Teda těch skvělých vín bylo, během večera i následné afterparty, mnoho. A minimálně na téma Christian Tschida (viz nabídka u dovozce Hokus Pokus, ale je i v regálech Vin de Marie) a jeho aktuální produkce se musím co nejdříve rozepsat více. Dnes se ale chci zmínit o L'Allumée Rouge od Anne Buiatti aka Maison Advinam (web). Vinařka strávila mnoho let na jihu Francie a má vinice též v Roussillonu, ale zamilovala se do domu v Saint-Morillon, což je oblast Graves v Bordeaux. Zde několik málo let provozuje nejen vinařství, ale celou zemědělskou usedlost s ovcemi, slepicemi, včelami, sady a políčky. Vinice vede v Demeter certifikované biodynamice a i ve sklepě jede bez aditiv, je to značeno o certifikací Vin Méthode Nature. Tohle víno je ručně sbírané, nohama šlapané, spontánně fermentované v 300l sudech a amforách, zhruba půl roku vyzrávané jen v 750l amforách, lahvované bez čiření a filtrace a nesířené. Už tohle samotné je na Bordeaux trochu nezvyk, ono je to teda i deklarováno jen jako Vin de France. V kombinaci s odrůdovým složením – 70 % bílé odrůdy Semillon a k tomu 15 % Merlot a 15 % Malbec – a míšením více ročníků (zde základ 2022) je to vůbec hodně atypické :-) Korek na hrdle je zalit voskem z jejich vlastních úlů. Víno má pěknou světlejší červenou barvu, výsledek jen několikahodinové macerace během šlapání hroznů a lisování. Ve vůni trochu chladnější, svěže červeně ovocný projev, především do třešní ale také s linkou bílých peckovin, něco florálních a listnatých tónů, černý rybíz včetně listů, trochu rustikální ale ne nějak divoké. Suché, šťavnatě výrazněji ovocné, lehčí, jen s decentním tříslem a svíravostí, trochu zrnité a s fajn strukturou, ideální trochu podchlazené, skvěle pitelné až chlastací víno co má ale něco navíc. Takhle ty naturálky docela můžu :-)